advertorial

WhistlePig zoekt de grenzen van whiskey: 'We doorbreken oude werkwijzen'

whistlepig
Tags: whisky

WhistlePig zoekt de grenzen van whiskey: 'We doorbreken oude werkwijzen'

WhistlePig pioniert in een op tradities gestoelde whiskywereld. Het jonge Amerikaanse bedrijf zoekt – en verlegt - de grenzen van whiskey en wint in rap tempo terrein met haar bekroonde (100%) rye whiskeys. ‘We zijn niet gebonden aan de recepten van onze voorouders.'

‘Let’s get weird, let’s explore’, zeg ik altijd bij het begin van een brainstorm. Liz Rhoades, hoofd whiskyontwikkeling in Amerika, lacht als ze de werkwijze van WhistlePig beschrijft. “We willen alleen unieke dingen doen. We behouden en beschermen wat rye whiskey geweldig maakt, gooien de rest weg en innoveren vervolgens om het beter te maken.”

Het jonge Amerikaanse bedrijf uit Vermont – opgericht in 2007 - pioniert in de op tradities gestoelde whiskywereld en verovert op geheel eigen wijze in rap tempo terrein met haar bekroonde (100%) rye whiskeys. Van het verleden kun je veel leren, maar WhistlePig kijkt vooral naar de toekomst, zegt Rhoades. “We zijn allemaal jong, innovatief en willen risico nemen en experimenteren. We zijn niet gebonden aan de recepten van onze voorouders. We hebben veel respect voor tradities, maar we doorbreken juist oude werkwijzen en dat onderscheidt ons. We verkennen daardoor de grenzen van de whiskeys.”

100% rye

Het verhaal van WhistlePig begon met de lancering van de WhistlePig Rye 10 Years Old. ‘Big, bold, spicy in your face’, noemt Rhoades het paradepaardje van de brouwerij. De whiskey (50% alc.) wordt gemaakt van 100% rye en heeft een vol smaakprofiel van kruidnagel, munt, houtskool, romige karamel en butterscotch. Inmiddels zijn ook de 12 en 15 jaar gerijpte whiskey – gedistribueerd door LVMH Moët Hennessy - in Nederland verkrijgbaar. Alle whiskeys hebben een eigen verhaal, vertelt Rhoades. De Old World Rye 12 year old (43% alc.) is bijvoorbeeld in drie verschillende wijnvaten ‘gefinished’ (afgewerkt): Madeira (63%), Sauternes (30%) en Port (7%). De blend is gedroogd fruit, honing, marmelade en tonen van appeltaart. 

Vanwege de kortere groeiseizoenen en strenge winters hebben de eiken in Vermont (tegen de Canadese grens) een strak nerfpatroon. Door de 15 Years Old Straight Rye (46% alc.) te finishen in de verkoolde, eiken vaten krijgt deze whiskey een nog steviger smaak. Vergelijkbaar met een perfect geroosterde marshmallow, zegt Rhoades. “We experimenteren veel op het gebied van het finishen van de whiskey. We ontdekken veel nieuwe smaken door verschillende vaten – van wijn tot spirits – te gebruiken. Ons motto is dat we elke afwerking minimaal een keer willen proberen in ieder vat.”

GRONDLEGGER EN MENTOR

De grondlegger van WhistlePig is Dave Pickerell, een legendarische, Amerikaanse distilleerder. Hij overleed in 2018, maar zijn geest waart nog altijd rond op de boerderij in Vermont. We leerden veel van hem als mentor, zegt Rhoades. “We eren hem in ons werk door zijn motto voort te zetten: ‘Doorbreek de traditie, ontdek en ga op zoek naar de grenzen van de whiskey’.”

Het recept 

  • Maple Old Fashioned
  • 45 ml WhistlePig 12YO
  • 5 ml Maple Syrup
  • 3 scheutjes Maple Bitters Orange Peel
Artikel delen