advertorial

Wijn bestellen in een restaurant

Tags: wijn

Wijn bestellen in een restaurant

Het is soms nog niet zo makkelijk om wijn te bestellen in een restaurant. Het is dan handig om vooraf te weten waar je op kunt letten of waar je alvast over na kunt gaan denken.

Op die manier heb je niet alleen zelf sneller een keuze gemaakt, maar kunnen ze je in het restaurant ook beter helpen.

Indeling van de wijnkaart

Er is geen vaste indeling voor de wijnkaart. Het ene restaurant zet eerst alle wijnen per glas op de kaart, terwijl een ander de kaart indeelt op kleur, land of smaak. In dit laatste geval kan een bepaalde smaak, bijvoorbeeld een lichte, frisse en fruitige Pinot Grigio, al gelinkt zijn aan bepaalde soorten gerechten. In dat geval is het makkelijk zelf al een mooie wijn en spijs combinatie te maken. Sommige restaurants en wijnbars zetten nog een korte proefnotitie bij de wijnen, zodat je als consument weet wat je kunt verwachten. Als dat er niet bij staat, voel jij je als consument vaak verloren. Iemand met een beetje wijnkennis kan een bepaald gebied linken aan bepaalde druivenrassen en smaaktype, maar dat kan zeker niet iedereen. Het jammere is dan dat je als consument vaak gaat voor het oude en vertrouwde, in plaats van dat je een leuke nieuwe wijn kiest om te proberen.

Vraag het de kenner

Het is in het ene restaurant nu eenmaal makkelijker om meer informatie te vragen over de wijn, dan in het andere restaurant. De ene sommelier, gastheer of gastvrouw is nu eenmaal toegankelijker dan de ander. Eeuwig zonde als er in het restaurant te stijf wordt gedaan. Al helemaal wanneer het gaat om wijn. Een drank die juist kan zorgen voor leuke verhalen en prachtige ontdekkingen.

Voor een sommelier is het wel fijn om op voorhand te weten of hij carte blanche heeft wat betreft type wijn en prijs of dat er toch restricties zijn. Geef gerust aan in welke prijsklasse je de wijn wil hebben en wees ook eerlijk in hoeverre je verstand hebt van wijn. Zo kan iemand je alleen maar beter helpen. Geef bijvoorbeeld ook aan wat voor gerecht je wil bestellen, of je houdt van rood, wit of rosé en wat voor soort smaak je lekker vindt of juist niet lekker vindt. Door aan te geven welke wijnen je normaal graag drinkt, kan een sommelier al een betere inschatting maken van je smaak.

Fles of glas

Bedenk van te voren niet alleen wat je ongeveer wil drinken, maar ook hoeveel. Weet dat er ongeveer vijf goede glazen uit een fles gaan. Het is dan alleen nog een kwestie van rekenen om te bedenken wat de beste oplossing is. Weet je niet zeker of je de wijn lekker gaat vinden, maar je wil wel een fles? Vraag dan gerust of je eerst een slokje mag proeven. Dat wordt echt niet altijd moeilijk over gedaan.

Artikel delen