Zundertse trappisten onthullen ‘geheim’

Zundert
Tags: bier drank

Zundertse trappisten onthullen ‘geheim’

Als opmaat naar het 10-jarig jubileum hebben de trappisten van Zundert een geheim ingrediënt onthuld. Het kruid gagel, in historische zin nauw verbonden met bier, levert een bijdrage aan de karakteristieke kruidigheid van de Zundert 4, 8 en 10. In de afgelopen 10 jaar heeft slechts één proever dit kruid herkend. Al die tijd zwegen de Zundertse trappisten over dit ingrediënt.

Openingsfoto: Beheerder Kelly van Gils en Henri Reuchlin, adviseur van trappistenbrouwerij De Kievit bij een gagelstruik in De Pannenhoef, het landgoed achter de brouwerij.

Gagel

Met de bekendmaking dat gagel wordt toegevoegd, is het geheim slechts deels onthuld. Een select gezelschap mocht deze week met beheerder Kelly van Gils een normaalgesproken niet toegankelijk deel van landgoed De Pannenhoef in, op zoek naar de gagelstruik. In dit gebied, dat grenst aan de Abdij Maria Toevlucht, de thuisbasis van de Zundertse bieren, plukken de trappisten hun gagel.

Na afloop was er een ontmoeting met broeder Christiaan van Opstal, die betrokken is bij het brouwen. Hij gaf nog iets meer informatie. Binnenkort meer over het geheim van Zundert.

20230607_144827 20230607_161856

Links: Kelly van Gils, beheerder/boswachter van de Pannenhoef, laat de gagelblaadjes zien.

Rechts: In de brouwerij, met broeder Christiaan van Opstal

 

Artikel delen