batu kombucha gulpener
Branchenieuws
Dranken
Biernieuws

Gulpener ontwikkelt suikervrije Batu kombucha

Gulpener introduceert een eigen Kombucha: BATU. BATU Kombucha is suikervrij, 100% biologisch, dubbel gefermenteerd en ongefilterd. Bovendien is deze kombucha gebrouwen in het meest duurzame brouwhuis van Europa. Het nieuwe drankje van de Gulpener bierbrouwers is vanaf nu verkrijgbaar in drie verschillende smaken.

Suikervrije kombucha

Dubbel fermenteren is niet de snelste manier om kombucha te maken, maar wel de lekkerste. De basis van BATU is sencha, een kruidige groene thee die een beetje naar citrusfruit smaakt. Die thee gaat samen met suiker, gist en bacteriën in een open kuip waar de eerste fermentatie voor frisse zuren en prachtige smaakaroma’s zorgt.

Na dertig dagen wordt er verse thee en fruit toegevoegd, en mag alles nog een klein weekje verder fermenteren. De kombucha is dan volledig op smaak en vooral ook: suikervrij. Dat laatste is vrij uniek: de gemiddelde kombucha in Nederland bevat VIER suikerklontjes. Nergens voor nodig.

Gebrouwen Kombucha batu kombucha gulpener

Als Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener, in 2017 bij Restaurant De Ceuvel zit, krijgt hij van de kok een glas zelfgemaakte kombucha. Jan-Paul is gelijk onder de indruk. Het drankje is heerlijk fris, complex en de smaak is volwassen. Het blijkt nog gebrouwen te zijn ook! Jan-Paul verdiept zich in thee, scoby’s en wilde fermentatie en hij vormt zich een visie. Samen met zijn brouwmeester werkt hij aan een biologische kombucha vol smaak, en die geen suiker bevat.

Het duurt anderhalf jaar en dan zijn ze tevreden. Jan-Paul noemt het merk BATU, naar het Mongoolse woord voor moed en kracht.

BATU kombucha is ongefilterd. Ongefilterde kombucha is soms een beetje troebel, maar wel een stuk lekkerder. Het wordt gebrouwen in Gulpen, in het meest duurzame brouwhuis van Europa. 

BATU: moed en kracht

BATU komt uit het Mongools. Het woord omschrijft de moed en de kracht die nodig is om nieuwe dingen te doen. Kombucha komt ook uit die cultuur. Een cultuur van ontdekkers en avonturiers. Met een beetje moed zit je leven vol avonturen.

Dus stap in de trein en ga op surfvakantie naar Frankrijk, ook al kun je er niks van. Fiets van Cairo naar Kaapstad. Studeer origami. Ga op sabbatical naar Schiermonnikoog. Eet een jackfruit. Of doe het allemaal. BATU is een natuurlijk en fris drankje van gefermenteerde thee. Smaakt anders, is ook anders. Er zijn drie smaken BATU kombucha verkrijgbaar: Passion Fruit, Hop Ginger en Lemon Lime & Mint