Hotspots: vijf toonaangevende biercafés

Tags: bier

Hotspots: vijf toonaangevende biercafés

Ze openden vorig jaar, verbouwden of zijn al jaren een begrip in Nederland: vijf bierhotspots met een eigen identiteit die allemaal thuishoren in de lijst van toonaangevende biercafés. In bewaarmagazine Trending Topics (zie onder) lichten we deze hotspots, van Amsterdam tot Maastricht, uit.

Tekst: Gerard Molenaar  Fotografie: (o.a.) Jurre Rompa, Willem Verstraten

Taverno Willi Becher, Amsterdam

Biercafés: Willi BecherRick Nelson, een van de oprichters van brouwerij Oedipus, opende vorig jaar zijn unieke concept Taverno Willi Becher in Amsterdam. Hier komt de wereld van de Duitse biercultuur samen met de mediterrane eetcultuur. De bar-dancing breekt op het gebied van bier een trend. Hier vind je geen ingewikkelde bieren of degustatiebieren. Ook staan er geen IPA’s op de kaart. Wél op de kaart: de Duitse bieren Jever en Weihenstephaner en verder afwisselend klassieke biertypen, die je in Nederland niet vaak ziet, zoals de bieren van Freigeist Bierkultur en Alt en Kölsch uit respectievelijk Düsseldorf en Keulen.

 

 

In de Wildeman, Amsterdam

Biercafés Wildeman

Het Amsterdamse Bierproeflokaal In de Wildeman is een vaste waarde in een lijst van toonaangevende biercafés. Alles klopt: de vakkennis van de medewerkers, de bierselectie en het fraaie interieur. Twee tapkranen zijn er gereserveerd voor ‘zure’ bieren en dat is niet voor niets. Eigenaar Simon Fokkema zag de afgelopen jaren de vraag groeien. “Zuur hoort erbij, net zoals zoet, bitter en umami smaken zijn die je in veel bieren terugvindt.” In de Wildeman onderscheidt zich ook door activiteiten als de Nederlandse Bierweek, de ‘real ale’-dagen en de Duitse Bierdagen, waarin respectievelijk traditionele Britse en Duitse kwaliteitsbieren centraal staan.

BarBier, Gouda

Sinds november 2018 runt Ton Vergeer biercafé BarBier aan de Markt in Gouda, vlakbij zijn andere zaak, De Tapperij, eveneens aan de Markt. Ooit had hij al een speciaalbierencafé als tweede zaak, maar dat verkocht hij destijds aan de bedrijfsleider. “Toch liet het speciaalbier me niet los. Gouda heeft niet veel natte horeca en dus bedacht ik een speciaalbierencafé voor een breed publiek: BarBier.” Vergeer, inmiddels biersommelier, heeft ruim 140 bieren op de kaart (waarvan twaalf op tap). Daar zitten ook bieren voor echte beergeeks tussen, maar het merendeel is toegankelijk, dus voor een breed publiek.

 

Café de Zwaan, Maastricht

Biercafés De Zwaan

Al sinds 1901 stoomt er bier uit de kranen in het statige dit hoekpand in Maastricht, waar ooit een brouwerij zat. Dit DNA is niet verloren gegaan, want ook nu stoomt er bijzonder bier uit de taps bij Café de Zwaan. Naast een veel wisselde taplijst is de ‘Walk-in Fridge’ de grote blikvanger in het sfeervolle café. Een veranderend assortiment zorgt dat er wat is voor iedereen. “De liefhebber van een klassieke Orval of de ‘geek’ die een linksdraaiende tripel dryhopped IPA blieft. Het wekt vaak onze interesse waarom iemand een bepaald bier grijpt uit de Fridge. Is het een cool etiket, een hippe brouwerij, of een klassieker? We gaan graag de uitdaging aan iedereen een lekker bier voor te schotelen, met een lekkere hap. Wees welkom in het mooie zuiden bij Café de Zwaan”, zegt Pieter Gasthuis.

Beertemple, Amsterdam

BeerTempleVorig jaar verbouwde Peter van der Arend zijn unieke Amerikaanse bierbar en opende BeerTemple 2.0. Het aantal taps werd uitgebreid tot vijftig. Ook werd de koelcel efficiënter ingedeeld waardoor alle tapbieren worden getapt zonder opwarming tussen vat en glas. Een kwaliteitsimpuls die de echte kenners zullen waarderen. Een mooie toevoeging is ook de Uiltje-corner. Uit de eerste tien taps stromen Uiltje-bieren. De tiende tap is voor het huisbier Big Fat Five, maar dat is door Morebeer (de brouwactiviteiten van Van der Arend) in collab gebrouwen met het Uiltje. Verder is er een uitgebreide selectie Amerikaanse bieren. De BeerTemple heeft nu ook een keuken, zodat gasten straks kunnen genieten van pub-foodpairing.

Biercafés in Trending Topics 2021

Dit artikel over biercafés is ook te lezen in Trending Topics 2021: een dubbeldik bewaarmagazine vol trends, interviews en inspiratie over verschillende thema's dat Entree maakte in samenwerking met Horecava. Het volledige magazine is hier te lezen.

 

Artikel delen