Biernieuws
Foto 123rf.com

Effect bier met en zonder alcohol onderzocht

Uit onderzoek van Wageningen University & Research is gebleken dat onze hersenen geen verschil tussen bier met of zonder alcohol registreren.

Het onderzoek over het effect van alcoholvrij en bier met alcohol van Wageningen University & Research verscheen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses. De Wageningse onderzoekers zochten als eerste ter wereld uit wat er nu precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend versus alcoholvrij bier. “Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus dr. Paul Smeets. Als bierdrinkers denken dat zij alcoholhoudend bier drinken, is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer zij, zonder het te weten, alcoholvrij bier voorgeschoteld krijgen. Smeets.

Alcoholconsumptie lager
Uit eerder onderzoek van de Canadese onderzoekers Wigmore en Hinson blijkt dat consumenten meer drinken wanneer zij denken dat dit alcohol bevat. Dus belanrijk om te kijken of er verschil is in onze beleving bij het drinken van beide varianten. Aan de laatste studie van Wageningen University & Research deden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken mee. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of water met koolzuur te drinken. De deelnemers wisten van te voren niet dat zij soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen van de proefpersonen vast.

De smaak is wat telt
De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen tijdens het proeven van bier met of bier zonder alcohol. “Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. “Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt. Voor vermindering van de alcohol inname zou dat gunstig kunnen zijn. Dit moet dan nog wel onderzocht worden in een setting waarin mensen wel weten welk soort bier ze drinken”.

Reacties

Reactie toevoegen