Inspiratierecept: Beef Blues Stew
Biernieuws

Inspiratierecept: Beef Blues Stew

Iedere week presenteert Han Hidalgo van biercuisine.nl op de ‘Lente van het Nederlandse Bier’-pagina’s een inspirerend recept met bier en blues als inspiratie. Deze  week de Beef Blues Stew.

 

Beef Blues Stew

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 tot 500 gram runderriblappen of rundersukade, in blokjes,
  • 4 eetlepels rode Thaise curry
  • 4 eetlepels kokoscrème, van een blok, in kleine stukjes
  • 1 grote ui, geschild, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, geschild, in stukjes
  • 4 theelepels geraspte verse gember
  • 200 gram kousenband of dunne sperzieboontjes
  • 75 tot 100 gram shiitake, in reepjes of stukjes
  • 50 cl groente- of gevogeltebouillon
  • zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De blokjes vlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels zonnebloemolie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes aanbraden. De stukjes ui erdoor roeren en vervolgens 35 cl bouillon al roerende toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 2 uur met de deksel op de wok of braadpan laten pruttelen. De blokjes af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de rode Thaise curry erdoor roeren en verder stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de stukjes kokoscrème erdoor roeren tot ze zijn opgelost in het stoofvocht. In de braadpan of wok iets laten afkoelen. Tijdens het stoven de kousenband of dunne sperzieboontjes in stukjes snijden. In 2 tot 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of braadpan roerbakken. Knoflook en 15 cl bouillon toevoegen en 10 tot 15 minuten stoven. Tegen het einde van de stooftijd de geraspte verse gember erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. De reepjes of stukjes shiitake in een stoommandje boven heet water kort beetgaar stomen. Het vlees en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met de groenten garneren. Serveren met droog gekookte witte rijst of mihoen. Aanbevolen bieren: Pils (naar smaak met veel hop), Saison, Blond bier tussen 6 en 9 vol% (bijvoorbeeld Tripel), India Pale Ale tussen 6 en 8 vol%.

Muziektip

Beef Blues Stew: Randy Weston: The Complete Recordings 1958 – 1960; Enlightment 9077.

Youtube: http://youtu.be/e5TDhrcZ9nO

 

Han Hidalgo

www.biercuisine.nl

www.jazzcookin.net

 

Gerelateerd nieuws

vrijdag 27 maart 2020

Reacties

Reactie toevoegen