Krielkip: Zeeuws-Vlaams lentebier

Tags: bier

Krielkip: Zeeuws-Vlaams lentebier

In het Zeeuws-Vlaamse dorp Ossenisse is Brouwerij de Kip actief. De brouwerij introduceert de zomerse dorstlesser Krielkip.

“Krielkip is een zomerse dorstlesser met slechts 3,9% alcohol, en toch lekker vol van smaak. De smaak zit tussen pils en witbier in, waardoor je in de smaak ook duidelijke fruittonen aantreft. Dit bier is in onze regio erg populair onder fietsers. Heerlijk even van genieten, zonder dat de alcohol in de benen zakt”, zegt brouwer Jos Huijgens.

Start in Brabant

Huijgens is in 1992 in zijn toenmalige woonplaats Bergen op Zoom gestart als hobbybrouwer. In 2004 bouwde hij een hobbybrouwerij in de schuur bij zijn huidige woning in Ossenisse te Zeeuws-Vlaanderen. Hier brouwde hij regelmatig bier in ketels uit de gaarkeuken van een afgebroken verzorgingstehuis  en ontwierp hij ook de bieren die hij elders brouwde.

Nieuwe installatie

In 2015  kwam hij terecht bij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel, waar hij, onder toeziend oog van de brouwmeester, zelf zijn eigen bier kon brouwen. En omdat deze brouwerij te kennen gaf te gaan uitbreiden, besloot Jos de installatie van ’t Hofbrouwerijke over te nemen en in Ossenisse te gaan plaatsen.

10 hectoliter

De installatie is intussen operationeel, en Huijgens brouwt nu per brouwdag 10 hl bier tegenover ¼ hl met de oude hobby-installatie.  De lagercapaciteit is van 850 liter naar 5000 liter gegaan, en daarmee is De Kip een serieuze brouwerij geworden.

Brouwerij De Kip, Kipstraat 2, 4589 KR Ossenisse. www.brouwerijdekip.nl bier@brouwerijdekip.nl

Artikel delen