Lowlander recyclet kerstbomen tot Winter IPA
Biernieuws

Lowlander recyclet kerstbomen tot Winter IPA

Ook uw boom uitschenken bij het volgende kerstdiner? Meld hem hier aan. Bomen worden opgehaald en voor iedere boom ontvangt de gever een flesje Winter IPA.

Hangen er nu nog kaarsjes aan, volgend jaar vult de kerstboom de glazen. Lowlander Beer brouwt boom tot bier. Vanaf 2  januari zamelt de botanische brouwerij afgeschreven kerstbomen in om er hun Winter IPA van 2019 van te brouwen. Chief  Botanical Officer Frederik Kampman: ‘Per jaar halen zo’n 2,5 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperraar, langs de weg of in een vreugdevuur. Maar nu is er een alternatief: bier.

Van boom tot bier
De bierpionieren van  Lowlander Beer gingen deze winter meer dan ooit tegen de stroom in door geen typisch donker, zwaar winterbier te introduceren maar een licht en verfrissend brouwsel voor koude winterdagen. Dit jaar kocht de botanische brouwerij de benodigde sparrennaalden voor dit Winter IPA nog in, maar in 2019 zijn het gebruikte bomen die het bier  zijn subtiele sparsmaak geven. Er is 600 kilo naalden nodig voor de productie van het winterbier.  Om dat te halen, haalt  Lowlander niet alleen huis-tuin-en-keuken-bomen op. Ook Hortus Botanicus Amsterdam, Mama Makan, RAI en Horecava sloten zich aan bij de missie om een bestemming te vinden voor gebruikte kerstbomen en doneren na de feestdagen hun boom aan Lowlander. Voor het brouwen van de Winter IPA zijn enkel  de naalden nodig, toch zal Lowlander de complete boom hergebruiken in o.a. giftsets.Daarnaast borrelt volgend jaar ook een nieuwe creatie in de ketels: Lowlander Botanical Brut, een limited edition bruisend bier met spar en champagnegist.

Tree to Table campagne
Om de inzameling, opslag en verwerking van de naalden en bomen mogelijk te maken, lanceert Lowlander na de feestdagen de ‘Tree to Table’ crowdfunding campagne. Kampman: ‘We halen de bomen op zodat doneren supermakkelijk wordt. Daarna moeten we de kwaliteit van de naalden beschermen om er bier van te kunnen brouwen. Én moet de rest van de boom verwerkt worden tot bijvoorbeeld de kaas en rookmot voor de Tree to Table editie van de Botanical Brewkitchen pop-up diners.Dat vraagt om expertise die wij zelf niet hebben. En dat is kostbaar. Daarnaast geven we met crowdfunding tegelijkertijd de Lowlander-community als eerste de kans om alle nieuwe producten te proeven.’

Via  de crowdfunding zijn o.a.de limited edition Winter IPA giftset, de Lowlander Botanical Brut en tickets voor de pop-up diners te koop. Brouw jouw boom tot bier via www.lowlander-beer.com/kerstboom-inleveren. Aanmelden kan tot 6 januari, Drie Koningen. Kerstbomen worden door het hele land opgehaald. Is uw boom een bierboom? Ontdek direct of er wat van de takken te brouwen valt met drie simpele vragen in het aanmeldingsproces. ‘Wie nog twijfelt de kerstboom op te zetten; een Blauwspar of Douglas is het beste in het bier.’ 

 

Reacties

Reactie toevoegen