Vandeoirsprong
Biernieuws

Lustrumbier brouwerij Vandeoirsprong

Brouwerij Vandeoirsprong, gevestigd in de voormalige brouwerij De Kroon in Oirschot, bestaat 5 jaar. Dat werd gevierd met een brouwwedstrijd. De winnaars mochten het jubileumbier brouwen.

Zaterdag 1 augustus brouwden de Brabantse hobbybrouwers Twan van Bommel en Thomas Mols uit Lieshout hun prijswinnende bier op grote schaal (20 hl) in de ketels van de Oirschotse brouwerij Vandeoirsprong. Het naar citrus en tropisch fruit geurende, hoppige bier was de unanieme winnaar van het Brabants Kampioenschap Hobbybrouwen. Dit evenement was georganiseerd door De Brouwerij Vandeoirsprong in samenwerking met Fiona de Lange en Selected Brewing Ingredients - SBI.   

Het 5-jarig bestaan van De Brouwerij Vandeoirsprong was de aanleiding voor deze hobbybrouwwedstrijd, waaraan thuisbrouwers deelnamen door hun beste bier in te zenden. De bieren werden blind beoordeeld door een jury van mensen uit de bierwereld zoals biersommeliers en (oud)brouwers. Er werd gelet op kwaliteit, balans en feestgehalte – het is tenslotte een jubileumbier.

Citra Saison

Het winnende bier ‘De Lide Citra-Saison’ is volgens Twan en Thomas een echt zomerbier. Met deze boekweit saison (5,0% alcohol) wisten de hobbybrouwers de jury te overtuigen. Een prettig doordrinkbaar bier met een mooie, volle bitterheid en uitgesproken geuren van citrus en tropisch fruit, zoals; grapefruit, guave, ananas en passievrucht. De jury herkende meer een zogenoemde East Coast IPA-stijl in het bier, maar zag vooral de potentie. “Een perfecte aanvulling op ons huidige assortiment. Het is ook een uitdaging om eens met boekweit te werken” aldus de brouwer Vandeoirsprong; Frans Schamp,  “Daarnaast is het een prima bier om een jubileumfeest mee te vieren.”

Om een goed bier te brouwen zijn gebruik van goede apparatuur en de juiste vaardigheden belangrijk, maar alleen daarmee ben je er nog niet. Het gebruik van kwaliteit grondstoffen is minstens zo belangrijk. In de aanloop naar de brouwdag van het jubileumbier is samen met Frans Schamp het bierrecept van de thuisbrouwers opgeschaald naar 20 hectoliter. De ingrediënten zijn beschikbaar gesteld door Selected Brewing Ingredients: 300 kilogram mout, 13 kilogram hop en een kilo gist. Daarnaast telt dit bierrecept nog eens 10 kilogram aan boekweit. Naar verwachting komt het jubileumbier eind september op de markt en is het verkrijgbaar bij de vaste verkooppunten van de bieren van De Brouwerij Vandeoirsprong. Natuurlijk is het bier ook te bestellen in het proeflokaal van de brouwerij in Oirschot.

Vandeoirsprong

De Brouwerij Vandeoirsprong viert dit najaar het 5-jarig bestaan. Door de coronamaatregelen is de brouwerij nog aan het nadenken in welke jasje zij de festiviteiten zullen en mogen steken, maar er gaat hoie dan ook een jubileumfeest komen.