Ontwikkeling huisbier: schakel een expert in!

Tags: bier

Ontwikkeling huisbier: schakel een expert in!

Het fenomeen huisbier is nog steeds populair maar de jury hoopt wel dat ondernemers zich laten leiden door een professional bij de ontwikkeling. 

Verschillende horecazaken hebben gehoor gegeven aan onze oproep voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Huisbier van het Jaar. De jury vond de winnaars van 2018 goed, maar mist overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwaliteit van sommige inzendingen de wenkbrauwen fronsen bij de jury. Het advies blijft: schakel een expert in als je een huisbier ontwikkelt.

Expertadvies
Het advies van de jury is duidelijk: schakel een expert in als je een huisbier wilt, want je gasten een geïnfecteerd bier schenken of een bier met brouwfouten, is niet gastvrij en zeker niet goed voor je naam. Er zijn genoeg specialisten die kunnen adviseren. Het bier moet bij het horecaconcept passen en mag geen brouwfouten bevatten. Theo Flissebaalje vindt dat er ook meer aandacht mag zijn voor het uiterlijk van het huisbier; nu was er een bier bij dat er uitzag als bruin, troebel modderwater.  Er is nog een wereld te winnen.

De aanhouder ''wint''
Dat feedback van de kundige jury tot iets moois kan leiden, bewijst de tweede plaats van het Rechthuis Bok in de categorie zwaar. Vorig jaar zond Het Rechthuis uit Mijdrecht dit bier ook in maar had de jury een hard oordeel. Het was in de ogen van de jury geen bokbier en leek volgens een jurylid nergens op. Toen Gerrit Verweij van het Rechthuis om feedback vroeg is die kritiek naar voren gebracht. Het deed hem besluiten om met de brouwer opnieuw naar het recept te kijken en dit jaar opnieuw in te zenden. Die inzet om de kwaliteit te verbeteren is nu beloond met een mooie tweede plaats waardoor Het Rechthuis na de derde plaats voor Blond vorig jaar nu voor de tweede achtereenvolgende jaar in de top drie staat. 

 

Artikel delen