Biernieuws

Rijksweg N278 dicht voor Gulpener Bier

Afgelopen nacht is een elfduizend kilo constructie met veertien leidingen met mout, bier en water over de weg gehesen. 

De Rijksweg N278 in Gulpen  is even afgesloten geweest. Reden: de nieuwe brug met leidingen van Gulpener wordt over de weg geplaatst. De brug is nodig om de verbinding tussen het nieuwe brouwhuis en de rest van de brouwerij mogelijk te maken. De constructie is 20 meter lang, bevat 14 leidingen en weegt 11.000 kilo.

Brouwhuis
Gulpener bouwt op dit moment een nieuw en innovatief duurzaam brouwhuis. Het is een prachtig project dat voortkomt uit de ambitie van Gulpener om in 2030 volledig fossielvrij bier te brouwen. De nieuwe hightech die daar bij komt kijken heeft ruimte nodig, en daarom moest het magazijn van Gulpener aan de overkant van de weg plaatsmaken. Veertien leidingen met brouwwater, mout, wort en koelwater verbinden het brouwhuis met de andere delen van de brouwerij. Je kunt dus straks onder je bier doorlopen, fietsen of rijden.

Rijksweg N278 en oprichter
De N278 is een historische weg. Napoleon liet hem aanleggen als onderdeel van de handelsroute tussen Brugge en Novgorod. Het stuk bij Gulpen was belangrijk tussen de grote steden Aken en Maastricht. Ondernemer Laurens Smeets besloot in 1825 zijn brouwerij direct aan de weg te vestigen, tussen de kerk en de kroeg in. Het bleek een briljante zet. De locatie maakte het transport van grondstoffen en bier gemakkelijk, en dorstige reizigers dronken zijn bier maar al te graag op. De keuze van Laurens zorgde ervoor dat Gulpener uitgroeide tot één van de belangrijkste biermerken in de regio.

 

Gerelateerd nieuws

Corendon Boeing 747 veilig ''geland''
maandag 11 februari 2019

Reacties

Reactie toevoegen