Biernieuws

Vliegende start voor IJver Amsterdam

Op de NDSM-werf in Noord opende eind juli bar-restaurant IJver. In de indrukwekkende hal is een restaurant gebouwd voor alle mogelijke doelgroepen. Nu de zaak op volle toeren draait, komt het concept in volle glorie tot z’n recht. Er is een terras buiten de hal en een terras in de grote hal, maar buiten het eigenlijke restaurant. Wie daar ’s avonds zit, als de indrukwekkend grote blauwe deuren openstaan en de avondzon naar binnen schijnt, zit eerste klas.

Binnen biedt het restaurant meerdere sferen door de indeling. Voorin een deel met jaren ’70 banken. Je zou het een verlengstuk van de woonkamer kunnen noemen, met invallend licht van buiten. Achterin een deel met hoog plafond en een intiemer deel met laag plafond. Verschillende sferen. Op de vide twee prachtige ruimtes voor groepsdiners, borrels, vergaderingen et cetera. Stibon gaat er bieropleidingen geven. Private dining mogelijkheden zijn er voor 5 tot 110 personen, bij een walking dinner zelfs 150.

Druk
De ondernemers moesten vanaf de opening alle zeilen bijzetten. ‘In het weekend van het evenement IJ-hallen hadden we 4000 man over de vloer’, vertelt Tim Jongens, een van de vijf initiatiefnemers. De eerst periode werkt IJver met en kleinere kaart. Reinout Ezinga, die ook mede-eigenaar is van Bar Baarsch, Café Vrijdag, Weesper en Lagunitas Tapkabinet: ‘Mijn compagnon runt nu de andere zaken, zodat ik hier mijn tijd kan investeren. Het is enorm druk en de reacties zijn positief, maar qua logistiek en processen hebben we natuurlijk uitdagingen, met zoveel zitplaatsen en lange dagen, van ontbijt tot na middernacht, zeven dagen per week. Het is druk, maar de marge moet ook goed zijn en dat kan als de samenhang tussen medewerkers, processen en logistiek klopt. Dat is nu mijn focus.” De introductiekaart biedt al een mooie variëteit en met prijzen onder 20,- voor hoofdgerechten is IJver aantrekkelijk voor een breed publiek. ‘We breiden de kaart nu verder uit’, zegt Jongens. ‘Onze x-oven met drie lagen, speelt daarbij een belangrijke rol. We hebben vlees, vis, vega en vegan gerechten, dus echt voor iedereen iets.’

Digitale sommelier
Het aanbod aan dranken is breed, maar IJver onderscheidt zich met het ruime en mooie bieraanbod dat is opgebouwd uit 20 bieren op tap en zo’n 100 op fles. Een unieke blikvanger is de bestelzuil voor bier. ‘Onze digitale biersommelier’,  zegt Jongens. Wie de keuze aan bieren op tap en fles niet genoeg vindt, kan naar de koelkasten in de wand lopen en zich via een menu op de bestelzuil laten adviseren. ‘Door verschillende vragen te beantwoorden, krijgt je een advies, meestal meer dan een bier. Na de keuze voor een bier betaal je en pak je het bier uit de koelkast. Voor de echte liefhebbers hebben we het zwarte boek. Daarin staan bieren die je echt met respect moet drinken’. Niet alleen staan bij de gerechten biersuggesties, zoals bijvoorbeeld een dubbel bij de ribeye. IJver kookt ook met bier en heeft brood van bierbostel. Voor de courgettebloemsalade is een IPA-dressing gemaakt. Binnenkort verschijnen er meer gerechten op de kaart waarin bier is verwerkt.

 

 

 

 

 

Reacties

Reactie toevoegen