Winnende huisbieren onder de loep

Tags: bier

Winnende huisbieren onder de loep

Deze week beoordeelde de professionele jury de inzendingen van de Huisbierverkiezing van het Jaar in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (vanaf 6,5%). De opzet was dit jaar iets anders dan de vorige edities.

Tijdens de Huisbierverkiezing van het Jaar proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Entree vroeg Theo Flissebaalje en Derek Walsh de beoordelingsprocedure onder de loep te nemen. Dat resulteerde  in twee juryrondes. De jury ‘licht’ bestond uit Theo Flissebaalje, Fiona de Lange, Gery Uijtenhaak en Piet Tuinema. De jury ‘zwaar’ (vanaf 6,5%) uit Derek Walsh, Yvonne van Houtum, Henri Reuchlin en Raymond van der Laan. In de eerst ronde bepaalde iedere jury een top 5. Die werd vervolgens door de andere jury geproefd en die jury bepaalde de uiteindelijke winnaar. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0.

‘Echt huisbier’
Thuysfluiter, de winnaar in de categorie licht is een tarwebier met dryhopping, en volgens de jury een echt huisbier. “Zacht, toegankelijk, lekker voor iedereen”, vindt Henri Reuchlin. Derek Walsh herkent ananas, mango en een beetje zwavel. “Complexe geuren. Een goed doordrinkbaar bier.” Raymond van der Laan vindt het een lekker fris bier en interessant genoeg om een tweede te nemen. “Niet karakterloos”. Volgens Yvonne van Houtum een prima bier om een blad van te bestellen en aan je vrienden uit te delen. “Een allemansvriend, wat een huisbier hoort te zijn.”

Iets voller mag
In de categorie zwaar trof de jury goede bieren maar voegde eraan toe dat er geen topbieren bij zaten. Over de winnaar, een Rauchbier, is de jury enthousiast, Zeker als ze na afloop verneemt dat dit voor Franks Smoke House is ontwikkeld. Een huisbier dat bij het horecaconcept past. Fiona de Lange vindt het een doordrinkbaar bier, doordat het rookkarakter minimaal is. ‘Een mooie gerookte toets maar niet te hoogdrempelige voor gewone bierdrinkers”. De keerzijde vindt ze wel dat het een vrij dun bier is en haar advies zou zijn om de smaak toch iets voller te maken. Theo Flissebaalje is net terug uit Franken in Duitsland en heeft daar weer veel originele rauchbieren geproefd; hij vindt dit bier daarom ook wel wat aan de dunne kant. Gery Uijtenhaak vindt ook dat het bier iets voller mag, maar trof brouwtechnisch geen afwijkingen en vindt het een goed gebrouwen bier. Piet Tuinema, naar eigen zeggen bepaald geen liefhebber van rauchbier, vindt dit een voor hem acceptabel en mooi bier.

Artikel delen