Hoe dry was uw January?

Hoe dry was uw January?

Overgewaaid uit Engeland: dry january, een maand lang geen alcohol drinken. In Nederland ook bekend als:  IkPas.

100.000 Nederlanders doen naar schatting mee aan Dry January. De stopmaand wordt ondersteund door de campagne IkPas. 24.000 mensen meldden zich deze maand aan bij ikpas.nl, dat helpt om Dry January met succes af te maken. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar na twee acties, waarvan de eerste na carnaval begon.

Effect horeca
Wat heeft dat voor een gevolgen voor de horeca? Bernadet Naber, woordvoerder bij KHN: ‘’Wij hebben (nog) geen omzetcijfers over januari en de vraag is of we dan kunnen uitfilteren of een eventueel lagere omzet door dry january komt.’’ Het is ook maar de vraag wat voor een invloed deze actie heeft op de horeca. Naber:  ‘’Het speelt naar ons gevoel vooral in de thuissituatie en horecabedrijven spelen hier niet of nauwelijks actief op in; horecabedrijven hebben immers zowel alcoholische als non-alcoholische dranken en kunnen het dus iedereen naar de zin maken.‘’  Het is wel zo dat deze, uit Engeland over gewaaide trend helemaal van nu is. Naber: ‘’Veel mensen letten op hun gezondheid en ook gezien het Preventieakkoord (dat we eind vorig jaar ondertekend hebben) is het tegengaan van overmatig alcoholgebruik een goede zaak. Maar we vinden ook dat mensen gewoon moeten kunnen genieten: van een dessert of een glas wijn. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. En vanuit de horeca bieden wij voor ieder wat wils, een frisdrank of een wijntje; bij ons is iedereen welkom.’’

Cijfers IkPas:
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65% van de deelnemers een halfjaar na de actie nog steeds ruim 36% minder drinkt dan voor de deelname aan IkPas.
Door geen alcohol te drinken voel je je fitter. Dit wordt door 54.3% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakte bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij ’t hardlopen.
Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan.

 

Artikel delen