Jongeren liefst in cafe op ''3de'' kerstdag

Jongeren liefst in cafe op ''3de'' kerstdag

De meeste jongeren willen kerst ook met hun vrienden doorbrengen. Maar omdat eerste en tweede kerstdag al vaak voor de familie zijn gereserveerd, wordt kerst tegenwoordig met een dag verlengd. 

Het overgrote deel van de Nederlandse jongeren (82%) kijkt er ook naar kerst te vieren met vrienden. Vanwege de vele familieverplichtingen op eerste en tweede kerstdag komen zij hier tijdens de twee feestdagen echter niet aan toe. En dat leidt tot een nieuwe trend; steeds vaker wordt er nu ook een ‘derde kerstdag’ aan vastgeplakt, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction over de wijze waarop Nederlandse jongeren tussen de 18 en 29 jaar kerst vieren.

Met vrienden de kroeg in
Hoewel maar liefst 82% ernaar uitkijkt kerst te vieren met vrienden, zijn eerste en tweede kerstdag met (schoon)familie traditiegetrouw toch meestal vaste prik. En wat doen we dan het liefst? Gourmetten natuurlijk (69%)!  Maar na twee kerstdagen met(schoon)familie, geeft 41% wel toe te zijn aan een verzetje. Meer dan een kwart (27%) besluit er samen met vrienden een zogenaamde ‘derde kerstdag’ aan vast te plakken. Niet alleen om met elkaar te eten en spelletjes te doen, maar juist ook om er nog even een écht feestje van te maken. Zo doet de één een gezellig borreltje in de kroeg (28%) en proost de ander met zijn vrienden op een huisfeest (21%). Vrij nemen op de dag na kerst wordt steeds normaler (28%) en een derde van de Nederlandse jongeren (30%) vindt zelfs dat derde kerstdag een nationale feestdag zou moeten zijn. 

Artikel delen