Kasteel Maurick introduceert kasteelbier

Tags: bier

Kasteel Maurick introduceert kasteelbier

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch.

Het tripel bier bevat onder meer amandel en sinaasappelschil als verwijzing naar de Spaanse keuken. Heerlijke Hendrik wordt geschonken in brasserie Catharina van Maurick en in restaurant Hendrik van Maurick van het kasteel en is daar ook te koop.

Prins Frederik Hendrik van Oranje
Het ambachtelijk gebrouwen bier is vernoemd naar prins Frederik Hendrik van Oranje, die tijdens de 80-jarige oorlog in 1629 vanuit Kasteel Maurick de strijd tegen de Spanjaarden leidde en ’s-Hertogenbosch veroverde. Chef en patron Niek van Lieverloo: “Heerlijke Hendrik is een kasteelbier in een tripel-stijl. De sinaasappelschil en amandelen verwijzen naar de Spaanse keuken en geven het bier een eigen smaak. Op het etiket zijn de wapenschilden van Kasteel Maurick en natuurlijk Frederik Hendrik te zien.”

Brouwerij
In Kasteel Maurick werd eeuwen geleden al bier gebrouwen. Op de plaats van het huidige restaurant Hendrik van Maurick was vroeger een bierbrouwerij, waarvan de ketel in het restaurant nog steeds te zien is.

Kasteel Maurick
Compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo sloegen in 2015 de handen ineen om het 15e-eeuwse Kasteel Maurick nieuw leven in te blazen. Restaurant Hendrik van Maurick is opgenomen in restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker en is aangesloten bij Noord-Brabant Culinair.

Artikel delen