Brouwerij Stoked! introduceert Zoigl

Tags: bier

Brouwerij Stoked! introduceert Zoigl

Het tweede bier van de Bergense brouwerij Stoked! kwam 9 oktober op de markt. Een verrassend bier voor de Nederland: Zoigl. Een bier dat je in z’n zuiverste en meest traditionele vorm alleen in de Oberpfalz (Beieren) kan drinken. Bier met een fantastisch verhaal. Stoked! brengt een eigen interpretatie als nieuwe herfsttraditie. Café De Taverne in Bergen had de primeur.


De Bergens brouwerij maakte een vliegende start, mede door het winnen van een World Beer Award met het eerste lagerbier dat eerder dit jaar op de markt kwam en dat inmiddels volop in de regio verkrijgbaar is. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de herfst. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is dus beperkt beschikbaar. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden.

Eerbetoon

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie Zoigl geldt als het traditionele bier van Oberpfalz, Duitsland. Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten de traditie van een gemeenschappelijke brouwerij en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is.

Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in het Kommunbrauhaus het wort mee naar huis werd genomen door de brouwer, om daar te vergisten en te rijpen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het bier te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. In de vijf Duitse dorpen on de Oberpfalz leeft deze traditie al eeuwen voort.



Nieuwe traditie

Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. STOKED! wil van deze limited edition een jaarlijkse traditie maken en hiermee in Bergen een sterke traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.

Stoked! Zoigl uithangbord

De brouwers willen deze traditie met respect voor de oude traditie introduceren in Bergen en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Omdat Stoked! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. De primeur voor Bergen is toegekend aan de Taverne omdat de eigenaar Steef vanaf dag één Stoked is én omdat de brouwers daar begin november tevens een Zoigl event met een band kunnen organiseren om de start van deze nieuwe traditie te vieren. Het bord werd vrijdag 8 oktober onthuld en daarna zal er Zoigl geproefd door alle aanwezigen. Op zondag vierden de brouwers de start van het Zoigl seizoen door traditioneel het eerste fust aan te slaan. De brouwers hebben het bord overigens zelf gemaakt: niet alleen craft beer, maar ook craft promotion). (STOKED! Beer (@stokedbeer) • Instagram photos and videos)


Stoked! Zoigl
Eigenaar Steev van Leeuwen van De Taverne hangt pul in om te tonen dat er Zoigl is

Biersommelier Frits Dunnink over Stoked! Zoigl

De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”


Wethouder Erik Bekkering (l), gebiedsregisseur Han Eshuijs (midden) en Wethouder Arend Jan van den Beld (r) proosten op nieuwe brouwtraditie in Bergen

Artikel delen