Distilleerder maakt nu ontsmettende handgel
Dranken

Stoken voor de buren

Van bier en sterke drank naar handgel. 

Het zijn natuurlijk barre tijden, maar de keerzijde is dat juist nu de mooiste initiatieven komen opborrelen. Two Chefs Brewing en The Stillery sloegen de handen ineen en wisten hun probleem om te zetten tot een oplossing. Zij maakten van hun flinke voorraad bier een desinfecterend middel dat nu wordt verspreid bij de Voedselbank.

Drankmakers verenigd met bierbrouwers

De jonge drankmakers van distilleerderij The Stillery Amsterdam, bekend van vodka, gin en genever produceren sinds enige tijd ontsmettende handgel voor de consument. The Stillery is een distilleerderij die zich sinds zomer 2019 bezighoudt met de productie van biologische Gin, Vodka en Genever voor grotendeels horecaondernemingen. Hun prijswinnende biologische producten worden vanaf het graan geproduceerd in Amsterdam. Biermakers Sanne Slijper en Martijn Disseldorp  van Two Chefs Brewing: “Zoals elk jaar waren de voorraden bier, in afwachting van de eerste lentezonnestralen en de jaarlijkse opening van het festivalseizoen, tot het maximum aangevuld. Helaas gooiden – de juiste – beslissingen van de overheid roet in het eten, met als gevolg dat onze voorraden voorlopig nergens heengaan en dus ‘stilstaan’. Door een sterk teruglopende afzet door de sluiting van de horeca en het verbod op evenementen tot en met 1 juni a.s., werden we genoodzaakt na te denken over een nieuwe bestemming voor de bieren in het fust. We besloten te gaan samenwerken met The Stillery”,  vertellen Slijper en Disseldrop.

Handgel 

De craft distilleerderij zal het overtollige bier verwerken tot een middel waar nu meer vraag naar is: een desinfecterende vloeistof voor de handen. Het overschot aan bier wordt gedistilleerd, oftewel het alcohol wordt eruit gehaald en wat er overblijft is pure ethanol. Dit bestanddeel wordt op zijn plaats weer gebruikt voor het desinfecterende middel.

Voor de voedselbank

De desinfecterende vloeistof bevat 80% alcohol en wordt bereid volgens een recept van het WHO (World Health Organisation). De ‘handalcohol’ is in Nederland enkel vrijgegeven voor levering aan eerste lijn hulpverleners. De twee Amsterdamse bedrijven zullen daarom de door hen geproduceerde handalcohol aan de voedselbank doneren. “We zijn blij met deze oplossing. Waar we normaal gesproken mensen blij maken met onze bieren en spirits, hopen we nu op een manier een steentje te kunnen bijdragen.” sluit het creatieve trio af.

Reacties

Reactie toevoegen