Grodziskie:  Limited Edition van HOOP

Grodziskie: Limited Edition van HOOP

Collaboration brews zijn niet meer weg te denken, net zoals SMaSH brewing (Single Hop, Single Malt). Nu is er een collaboration brew van een SMaSH bier, een initiatief van bierkenner, beer judge en thuisbrouwer Piet Tuinema en brouwerij HOOP.


Tijdens verschillende bierkeuringen in Polen waar Piet Tuinema als jurylid mocht proeven, werd zijn aandacht vooral gevestigd op het Poolse biertype Grodziskie: een markante, frisse smaak met lichte rooktonen en laag alcoholisch (100% gerookte tarwe en de Poolse hop Lubelski.)

Thuisgekomen besloot Tuinema (jurylid van de Entree Huisbierverkiezing) samen met zijn vriend Peter Wester deze brouwstijl verder uit te diepen en dit bier te gaan brouwen in de kleine 50 ltr speidel brouwinstallatie.

Zomerbier

Het werd vrijwel snel duidelijk dat het Grodziskie proefbrouwsel een zekere potentie had en een prachtig doordrinkbaar bier voor de zomer zou zijn. Nadat Tuinema he bier aan Derek Walsh (ook jurylid bij de Entree Huisbierverkiezing) liet proeven en hij positief reageerde, kwam er contact met brouwerij HOOP in Zaandam.

Limited edition

Brouwerij HOOP zag er een Limited Edition in en een half jaar na het eerste contact werd de Grodziskie gebrouwen en geboren als Smokey SMaSH.

Brouwer Pierre-Yves van brouwerij HOOP zorgde voor een goede opschaling van 50 liter naar 1200 liter.

  • Brouwerij HOOP te Zaandam/ Thuisbrouwers P&P Piet Tuinema & Peter Wester
  • Bier Smokey SMaSH
  • Type Grodziskie-style 3,4% vol. alc., 5 EBC 21 IBU
  • Smaakomschrijving Licht fruitig, droog en vleugje rook
  • Bier foodpairing Asperges a la Flamande of verse witte meikaas of gemarineerde Scampi`s van de grill (Rooksmaak van het bier wordt op een aangename manier versterkt)