Innovatie

François Geurds over Best Barista 2018

Wie is de beste barista van Nederland? Dat mag de jury bepalen op 17 september tijdens de Best Barista competitie op Gastvrij Rotterdam en bekend maken tijdens de Entree Awards op 26 november. Meesterkok én koffiekenner François Geurds is één van die vakkundige juryleden. Aan Entree vertelt hij waar hij op gaat letten.

Wie gastronomie zegt, zegt Francois Geurds. Na een culinaire carrière in binnen- en buitenland begon de SVH Meesterkok in 2009 zijn eigen Rotterdamse FG Restaurant. Binnen negen maanden werd die zaak bekroond met een Michelinster en in 2013 volgde een tweede. Ook FG Food Labs, dat hij in 2014 startte om al experimenterend tot de meest bijzondere gerechten te komen, kreeg al snel een Michelinster. Zijn derde zaak, FG Bistro, werd vorig jaar onderscheiden met een Bib Gourmand.

Groot kenner
Ook op het gebied van koffie is François een perfectionist en innovator. En een groot kenner en liefhebber. Hij coachte barista’s voor de Nederlandse én wereldkampioenschappen en beperkt het gebruik van koffie niet alleen tot het kopje, maar zet het ook in in de keuken. Zo laat hij onder meer Rubia Gallega twee maanden rijpen in zeezout en koffiebonen uit El Salvador of Guatemala.

​ModBar
In zijn FG Restaurant werkt hij met de meeste geavanceerde espressomachine ter wereld: de ModBar. Hij was de eerste Nederlander die het apparaat in zijn zaak in gebruik nam. Per module –stoom, espresso of filterkoffie- kan een ervaren barista op 15 verschillende manieren koffie maken. En dan niet zomaar koffie: de beste koffie ter wereld, als je het François vraagt.

Juist methode
Francois is daarmee het perfecte jurylid voor de Best Barista competitie. Waar hij op gaat letten? “Op smaak uiteraard, en natuurlijk ook op creativiteit en het gebruik van de juiste methode om de koffie te zetten. En er zijn nog zoveel meer aspecten”, waarschuwt hij. “Maar die ga ik niet op voorhand al prijsgeven.”

Inschrijven
Meedoen aan de Best Barista competitie? Dat kan nog via deze link.

Vakjury
De vakjury voor de competitie Best Barista 2018 bestaat uit Francois Geurds (FG**, FG Food Labs* en FG Bistro in Rotterdam), Mike Simons (directeur operations van horecagroep Debuut) en Paul Sharo (eigenaar Man met Bril Koffie in Rotterdam). De competitie wordt georganiseerd door Entree Magazine in samenwerking met Jeroen Veldkamp en Ian Bartos (eigenaar van Barsupport). Aan het eind van de competitiedag op 17 september zal de jury de top 3 bekendmaken. De top 3 van Best Barista zal worden uitgenodigd op de spectaculaire uitreiking van de Entree Awards. Het event, waarbij ieder jaar de top van de Nederlandse horecabranche aanwezig is, vindt plaats op 26 november in Theater Amsterdam. 

Reacties

Reactie toevoegen