Eigenlijk behoeft hij geen introductie, want chef-kok Alain Caron ís horeca. Hij runt samen met zijn zoons vier zaken, waaronder Café Caron en Petit Caron. Wijn speelt daarin een hoofdrol. Caron verloor jaren geleden zijn hart aan de karaktervolle wijnen uit de Sud-Ouest, en in het bijzonder aan die van Plaimont: stevig, eigenzinnig en precies het soort smaken waar hij zelf ook voor staat. “Deze wijn is niet voor mietjes”, zegt hij met een grijns.
Caron werd geboren in Parijs en belandde in de jaren tachtig vanwege de liefde in Amsterdam, waar hij in 1984 zijn horeca-avontuur startte. De Fransman kookte in gerenommeerde Amsterdamse restaurants als de Gouden Reael, De Canard Sauvage en De Kersentuin, waar hij samenwerkte met de legendarische kok Joop Braakhekke.
Nationale bekendheid verwierf Caron met zijn tv-optredens. Met zijn Franse tongval, nimmer aflatende energie en creativiteit was hij een graag geziene gast in kookprogramma’s als MasterChef Holland, Binnenste Buiten en Who’s cooking today; optredens die hem een Diamant Award opleverden, een prijs voor zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse gastronomie.
En nog steeds is Caron, 68 jaar oud, actief in de hoofdstedelijke horeca. Het stokje heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn zoons Tom en David, met wie hij vier zaken runt: Café Caron, Petit Caron, Tannay en Cantine de Caron. Zaken in de geest van de pater familias: een Franse keuken met kwaliteitsproducten, authenticiteit, toegankelijkheid en tijdloosheid. “Omdat het na corona moeilijk is om voldoende koks te krijgen, sta ik soms zelf ook nog in de keuken”, vertelt Caron senior. “Dat vind ik leuk om te doen. Na afloop drinken we dan een mooi glas wijn.”
Franse wijn voert uiteraard de boventoon in de zaken van Caron. Zelf was hij een vrij late wijndrinker, bekent hij. “Ik was net twintig en dronk een Bordeaux Cru van Bourgeois”, herinnert de Fransman. “O jee, dacht ik, dus dát is wijn. Ik zal dat moment nooit meer vergeten.”
Pas later begon zijn liefde voor wijnen uit Sud-Ouest, een onderbelichte regio in het zuidwesten van Frankrijk. “Zo’n dertig jaar geleden dronk ik een Brumont van Chateau Montus”, vertelt hij gepassioneerd. “Toen werd ik meteen verliefd. Het mooie van wijnen uit Sud-Ouest is dat je het terroir proeft: een wat wild, ruig en bergachtig landschap met mooie natuur. Over het algemeen zijn het wat chique, nobele boerenwijnen met een stevige smaak. Deze wijn laat echt zien hoe de regio is. Je proeft het.”
Caron tipt vooral de wijnen van Plaimont, een innovatief wijnbedrijf dat veel horecaondernemers bedient via Delta Wines, de grootste wijnimporteur van Nederland. “Hun rode wijnen zijn echt gastronomische wijnen”, vindt Caron. “Het is echt een wijn om iets bij te eten, zoals eendenborst, cote de boeuf of andere stukken rood vlees. Daar past wijn bij met een volle, stevige body.” Lachend: “Deze wijn is niet voor mietjes.”
De Plaimont-wijnen worden geïmporteerd door Delta Wines, de grootste importeur van wijn en alcoholvrije dranken in Nederland.