advertorial
Je staat er misschien niet bij stil, maar zodra een vat of krat de brouwerij verlaat is het bier waarop de brouwers zo hun best hebben gedaan eigenlijk aan de goden overgeleverd. Er kan nadien nog zoveel misgaan, waardoor het heerlijke bier alsnog ‘verpest’ kan worden voor de bierliefhebber. Verkeerd tappen en serveren bijvoorbeeld, wat voor jou als ondernemer ook een onnodige verliespost oplevert. Hoe dat te voorkomen? Simpel: laat je team goed trainen in ‘the perfect serve’!
Er is weinig aanlokkelijkers dan een perfect getapt glas bier. Een stevige schuimkraag zonder bellen, niet te groot en of te klein, met het logo naar de gast gekeerd – je moet er wel in happen! Stort de schuimkraag bij het serveren in elkaar, of zitten er nog resten lippenstift op het glas? De liefhebber wendt zich snikkend af, want het ziet er niet uit. En als iets er onappetijtelijk uitziet, gaat het niet lekker worden gevonden. Of, niet zichtbaar maar even vernietigend: je ruikt aan het bier voor ‘die eerste slok’ en een muffe, zompige putlucht manifesteert zich.
Dat laatste probleem kun je voorkomen (of verhelpen) door enerzijds regelmatig de bierleidingen te laten reinigen door een professional, anderzijds door je glazen niet te lang ‘op de kop’ te bewaren. De daarin opgesloten lucht bederft snel, en geeft die putlucht. Dat eerste komt door onvoldoende gereinigde glazen. Een glas dat niet ‘bierschoon’ is zal zelfs door de beste tapper van de wereld niet mooi gevuld kunnen worden.
*Tekst gaat verder onder de foto.
Bier&cO is dé perfecte partner voor de horeca, retail en slijterij met onbegrensde bierkennis, meer dan duizend speciale bieren en frisdranken in het pakket. Met meer dan 35 jaar bierervaring en een aantal biersommeliers in huis helpen ze horecaondernemers met het samenstellen en optimaliseren van de bierkaart, unieke “Bier aan tafel”-kennis om je rendement te verhogen en zelfs de training van je personeel.
Je kunt eenvoudig online bestellen wanneer het jou uitkomt, en bijvoorbeeld kiezen voor Weihenstephan, BrewDog, De Molen, fritz kola en Sint Bernardus.
Door het glas niet op de juiste wijze vast te houden tijdens het tappen kun je te veel of te weinig schuim krijgen. Te vaak zie je dan dat het glas, soms meermaals, wordt bij getapt. Dat levert zelden een echt beter eindresultaat op, maar zorgt wel dat er veel bier wordt verspild. Bier, waarvoor niet betaald wordt – behalve dan door jou, bij de inkoop.
Een goede taptraining besteedt aandacht aan al deze punten, en meer. Van de juiste opslag, fifo voorraadbeheer en het op de juiste wijze spoelen en drogen van het glaswerk, tot het perfect tappen, serveren en toelichten van het bier – ook uit fles en blik – en het omgaan met verschillende soorten en formaten glaswerk.
Elke pilsbrouwer biedt een training aan, die aandacht geeft aan het perfect serveren van pils. Maar de consument drinkt dat steeds minder, en gaat steeds vaker op zoek naar andere biersoorten. Die hebben vaak een eigen tap- en serveertechniek. Royal Swinkels heeft daarom een veelomvattender training, in het Horeca Opleiding Programma (HOP). Geïnteresseerd? Neem contact op met jouw regionale Accountmanager!