Bierglazen schoonmaken: met deze 5 tips glanzen je glazen weer

Bierglazen schoonmaken
Tags: bier drank

Bierglazen schoonmaken: met deze 5 tips glanzen je glazen weer

Lekker bier is belangrijk, maar een schoon glas net zo. Het laat bier perfect tot zijn recht komen én zorgt voor een goede schuimkraag. Wij geven vijf handige tips, waarmee jij binnen no time het perfecte bier schenkt. Is het kwaad al geschied en wil je vette bierglazen schoonmaken? Dan hebben we daar ook een oplossing voor. Lees mee!

Tip 1: Was bierglazen met de hand af

Maak bierglazen niet schoon in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de hand afwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel. Was al de viezigheid weg en spoel het glas daarna af met koud water. Laat het glas vervolgens uitlekken.

Tip 2: Droog bierglazen aan de lucht

Bierglazen die zijn schoongemaakt poleer je met een schone doek óf droog je aan de lucht. Hiervoor kun je een afwasrekje gebruiken. Als je de glazen laat drogen op een doek of het aanrecht kan dit zorgen voor een onfrisse lucht. En dat is precies wat je niet wilt tijdens het drinken van een glas bier. Zorg voor ruimte rondom de glazen in het afwasrek. Hierdoor kan de lucht goed erin.

'Berg bierglazen op in een gesloten kast, uit de buurt van de keuken'

Tip 3: Schenk alleen bier in bierglazen

Vaak worden bierglazen ook gebruikt om andere dranken in te schenken. Bijvoorbeeld op drukke dagen wanneer sommige glazen op raken. Dit is niet handig want andere dranken (bijvoorbeeld vruchtensap of melk) kunnen het bierglas aantasten met vettigheid die je lastig wegkrijgt.

Tip 4: Spoel glazen voor pils voor gebruik af

Voordat je pils in een glas schenkt, spoel je deze eerst af met koud water en schud je deze uit. Er ontstaat een waterfilmpje op het glas, waardoor je een perfecte schuimkraag krijgt. Voor speciaalbieren geldt een andere regel. Deze spoel je eerst met koud water en droog je daarna met een schone poleer- of theedoek.

Tip 5: Berg de bierglazen in een gesloten kast op

Schone bierglazen wil je natuurlijk ook schoon houden. Berg ze daarom op in een gesloten kast, uit de buurt van de keuken. Hierdoor komt er geen stof, vettigheid of andere onzuiverheden op de glazen. Je kunt ze zowel ondersteboven als rechtop bewaren. Let wel op: in glazen die voor een langere tijd op zijn kop staan, kunnen geurtjes komen van de plek waarin ze zijn opgeborgen.

Vette bierglazen schoonmaken doe je zo

Doffe of vieze bierglazen maak je schoon met soda. Dit middel werkt ontkalkend en ontvettend, waardoor bierglazen weer gaan glanzen:

  • Vul een schone wasbak met warm water en een schep soda.
  • Doffe glazen laat je een tijdje in de wasbak liggen. Deze was je daarna af met het sodasopje. Hiervoor kun je een afwasborstel gebruiken.
  • Spoel de glazen goed af en droog ze met een schone doek.
Artikel delen