Brand Brouwerij in Wijlre opent nieuw brouwhuis en brengt Imperator terug

Nieuw brouwhuis Brand Brouwerij in Waalre
Tags: bier drank

Brand Brouwerij in Wijlre opent nieuw brouwhuis en brengt Imperator terug

Brand Bierbrouwerij in Wijlre ‘heropent’ nog voor de oude productiebrouwerij is gestopt, met een nieuw brouwhuis en brengt twee bijzondere speciaalbieren op de markt: de terugkeer van de Brand Imperator en een speciaal bier voor het Pinkpop festival.

Flexibele brouwerij

Op 1 november worden de grote ketels bij Brand stilgelegd en grote volumes Brandbier zijn al verhuisd naar andere brouwerijen binnen moederbedrijf Heineken. Maar nu al is er een klein en flexibel nieuw brouwhuis geopend, dat Brand in staat stelt om flexibel in te spelen op de speciaalbierwereld en dat ruimte biedt voor experimenten met zowel geliefde recepten als nieuwe bieren voor speciale gelegenheden. De nieuwe brouwerij heeft voldoende capaciteit om bijvoorbeeld een event als Pinkpop te kunnen voorzien van een eigen bier.

'Brand blijft Brand en zal onlosmakelijk verbonden zijn met Wijlre'

Terugkeer van een oud ‘speciaalbier’

De Duitse brouwmeester Nils Reichhardt, die gestudeerd heeft aan de gerenommeerde brouwopleiding in Freising, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze nieuwe bieren. De Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Nederland, maakt zijn comeback met een aangepast recept. Dit donkere en rijke 'Helles Bock' bier met een alcoholpercentage van 6,5% is oorspronkelijk geïntroduceerd als eerbetoon aan de bevrijders na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het nu met 39 IBU bitterder is dan het origineel, heeft het zijn oorspronkelijke karakter behouden.

Pinkpop

Daarnaast heeft brouwmeester Nils Reichhardt speciaal voor het Pinkpop festival, dat binnenkort zijn 52e editie beleeft, een frisse en moderne New England IPA gebrouwen. Deze New England IPA, ook wel bekend als NEIPA, is een aromatisch, fruitig en troebel bier dat perfect past bij de lente. Het bier zal tijdens het festival verkrijgbaar zijn en biedt festivalgangers een unieke bierbeleving.

Impact van de veranderingen

De heropening van de brouwerij brengt ook veranderingen met zich mee voor het personeel. Twintig mensen, waaronder vier brouwers, zullen in het nieuwe brouwhuis gaan werken. Helaas betekent dit dat niet iedereen die momenteel bij Brand werkt zijn baan kan behouden. Er is echter veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van medewerkers naar ander werk. Het goede nieuws is dat meer dan de helft van het personeel al een nieuwe baan heeft gevonden. Sommigen hebben uitzicht op een nieuwe baan en er zijn ook collega's die ervoor kiezen om nog in de brouwerij te blijven werken..

Trekpleister voor bierliefhebbers

Naast de heropening van de brouwerij is er ook aandacht voor de herinrichting van het brouwerijterrein. In samenwerking met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven wordt er hard gewerkt aan de transformatie van het terrein. Het doel is om van de Brand Brouwerij een aantrekkelijke plek te maken voor bierliefhebbers en bewoners. De brouwerij zal een groene omgeving bieden waar mensen kunnen genieten van een goed glas speciaalbier. Ondanks de veranderingen blijft Brand onlosmakelijk verbonden met Wijlre en zullen er in de nieuwe brouwerij bieren geboren worden waar zowel Limburgse als andere bierliefhebbers van kunnen genieten.

Met de heropening van de brouwerij, de introductie van de vernieuwde Brand Imperator en het speciaalbier voor Pinkpop, werd er op 25 mei geproost op een gouden toekomst voor Brand.

Twee nieuwe bieren

Om het oude te eren en het nieuwe te vieren presenteert Brand twee bieren die symbool staan voor het nieuwe hoofdstuk. Allereerst is het oudste speciaalbier van Nederland terug van weggeweest: Brand Imperator. Een ‘Helles Bock’ van 6,5%, een donker en rijk, ondergistend bier. Ooit pal na de tweede wereldoorlog geïntroduceerd als eerbetoon aan onze bevrijders.

Daarnaast een gloednieuw bier dat speciaal gebrouwen is voor het oer-Limburgse muziekfestival Pinkpop dat 16 juni voor de 52e keer losbarst. Het is een frisse en moderne New England IPA, oftewel een NEIPA. Een aromatisch, fruitig en troebel bier dat perfect past bij de lente. Met deze twee speciale bieren proosten we op een gouden toekomst van Brand en heffen we het glas op iedereen die heeft bijgedragen aan het rijke verleden van de oudste brouwer van Nederland.

(Bron: persbericht)

Stroom van de Geul

Het nieuwe Brand brouwhuis draait voor driekwart op hernieuwbare energie, waaronder stroom dat wordt opgewekt door het historische waterrad - beter bekend als De Molen van Otten - in Wijlre. Uiterlijk in 2030 brouwt Brand volledig op groene energie.

Brand Brouwerij-Waalre-4 Brand-Brouwerij-Waalre-4
Artikel delen