Alles over de Long Island Iced Tea: 'Heel veel drank in één cocktail'

Long Island Iced Tea - Ingmar

Alles over de Long Island Iced Tea: 'Heel veel drank in één cocktail'

De beruchte cocktailklassieker Long Island Iced Tea met vijf (!) delen spirits wordt verguisd en geprezen en staat voor velen synoniem voor ‘heel veel drank in een cocktail’. We duiken in de geschiedenis, het originele recept en een vernieuwde ‘retro-signature’ van cocktailbar Bar Break in Rotterdam.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto: Maarten Reeders

De Long Island Iced Tea is een beruchte cocktail vanwege de stevige combinatie van vier verschillende white spirits en een kleurloze likeur. Deze zijn in de klassieke verhoudingen nauwelijks tot niet te balanceren met het beetje limoensap, wat suiker en een scheutje cola (voor de ice tea-kleur). Die belofte van veel drank trekt een bepaald soort gasten aan, en is daardoor ook minder geliefd onder bartenders. Die totale portie alcohol valt trouwens met vijf keer een kleine hoeveelheid spirit (10-15 ml) wel mee, dat is natuurlijk ook de kunst.

Over de ontstaansgeschiedenis van de cocktail gaan verschillende verhalen, van de soortgelijke cocktail ‘Old Man Bishop’ (met whiskey, maple syrup, gin, vodka, tequila en rum) uit de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw, tot het bekendste verhaal uit 1972. Toen bedacht de Amerikaan Robert ‘Rosebudd’ Butt, bartender van het Oak Beach Inn hotel in Long Island, New York, de Long Island Iced Tea voor een cocktailwedstrijd met triple sec.

Het recept wat nu wereldwijd wordt gemaakt en gedronken is gebaseerd op het recept van deze Robert Butt en combineert gelijke delen triple sec, gin, rum, vodka en tequila met limoensap, suikersiroop en topt de drank af met een splash cola.

'Die belofte van veel drank trekt een bepaald soort gasten aan'

Smaak

De Long Island Iced Tea cocktail is legendarisch en berucht vanwege zijn grote hoeveelheid verschillende spirits. De sleutel is om kleine hoeveelheden te gebruiken zodat je de gasten niet starnakel de bar uit ziet zwalken na een drankje. Want dat wil niemand.

De alcohol wordt iets verzacht door het limoensap, de suikers en de cola. Echt gebalanceerd wordt het klassieke recept nooit, omdat de karakters van de verschillende white spirits hier en daar botsen. Essentieel voor deze cocktail is dat hij goed koud met veel ijs wordt geserveerd, zodat de spirits niet op zijn heftigst te proeven zijn.

*De tekst gaat verder onder het kader

Long Island Iced Tea klassiek recept (7 gelijke delen)

Ingrediënten

 • 15 ml Triple Sec
 • 15 ml Vodka
 • 15 ml Witte Rum
 • 15 ml Tequila
 • 15 ml Gin
 • 15 ml Vers Limoen Sap (of ½ limoen ½ citroen)
 • 15 ml Suikersiroop
 • Aftoppen met cola

Werkwijze: Schenk alle ingrediënten van de longdrink (behalve de cola) in een sling glas en roer. Vul het glas met ijsblokjes en top af met de cola. Roer kort, garneer met een limoenschijfje en een rietje.

Variatie

Met zo veel verschillende dranken kun je erop los variëren, al kan een andere drank de totale cocktail veranderen. Goed uitproberen en proeven is een must, en stap vooral van de klassieke verhoudingen af. De meest voor de hand liggende variatie en daarmee beste resultaten krijg je door tequila te vervangen voor mezcal. Triple sec kun je prima vervangen met een bergamotlikeur, gemberlikeur of limoncello. Door een neutrale witte ‘Puerto Ricaanse-stijl’ rum te swappen voor een funky Jamaicaan, rhum agricole of cachaça geef je de longdrink ook een ander karakter. De combinatie van zowel gin als vodka voegt qua smaak vrij weinig toe, je zou ervoor kunnen kiezen de neutraalste van de twee, vodka, weg te laten.

Twist

De standaard suikersiroop geef je makkelijk een spannende twist door chili-, citroengras-, pandan-, vanille- of passievruchtsiroop te gebruiken. Limoensap of half limoen-half citroen is erg belangrijk voor de smaak van deze cocktail. Maar alternatieven als yuzu of duindoornbes kunnen het drankje zeker liften. Cola hoort er gewoon bij, maar deze frisdrank kun je ook met andere smaken combineren in een cordial, zelfgemaakte soda of foam.

Cocktail Long Island Iced Tea (Bar Break)

Wanneer je van het klassieke recept afwijkt juich ik het dus toe om de verhoudingen te veranderen. Zo kiest Bar Break bewust voor meer smaak met een prominente rol voor mezcal en limoensap, met support van witte rum en triple sec. De neutralere spirits gin en vodka zijn meer naar de achtergrond verplaatst. Een extra smaakexplosie geeft het cola-espressoschuim.

Long Island Iced Tea (Bar Break's retro-reinvented edition)

 • 10 ml White rum
 • 10 ml Triple sec
 • 7,5 ml Gin
 • 7,5 ml Vodka
 • 15 ml Mezcal
 • 20 ml Vers limoensap
 • 10 ml Suikersiroop

Shake alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs en strain in een highballglas gevuld met een lang, groot ijsblok. Top met een foam (schuim) van cola, espresso, Angostura Bitters en Angostura Cacao bitters. Garneer met een gedroogd limoenschijfje.

Bar Break - Long Island Iced Tea

 

Artikel delen