Is er toekomst voor het Nederlandse oer-distillaat jenever? Dit zeggen de experts

Toekomst Jenever - Lennart Deddens - Header

Is er toekomst voor het Nederlandse oer-distillaat jenever? Dit zeggen de experts

Hoe gaat het met het Nederlandse oer-distillaat jenever? En wat gaat de toekomst jenever brengen? Een zoektocht naar antwoorden op het jaarlijkse Jenever Festival in bakermat Schiedam. “Er is een wisseling van de wacht gaande.”

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: o.a. Ernstjan van Dam, Ezra Bohm, Doutch Courage

Jenever

Jenever is een gedistilleerde drank van graan (mini- maal 35% alcohol) met ten minste 1,5% moutwijn (gestookt graanbeslag van meestal rogge, maïs en gerst), op smaak gebracht met kruiden en specerijen waaronder jeneverbes. Jenever is de volbloed grote broer van gin, en was tot in de negentiende eeuw als Dutch of Holland Gin een van de grootste cocktailspirits op aarde. Jenever heeft een A.O.C., en mag enkel gemaakt worden in Nederland, België en minuscule gebieden in Duitsland en Frankrijk.

Lennart Deddens

Mede-eigenaar van The Boilermaker Group, mede-initiatiefnemer van De Graanrepubliek en cocktailbars The Stockroom en Cilinder, allen in Groningen.

“Ik promoot al ruim tien jaar jenever en de reden hiervoor is simpel. Als Nederlandse bartender moet je trots zijn op jenever. Het is zonder overdrijven de meest veelzijdige spirit ter wereld, vanwege zijn unieke combinatie van granen en botanicals. Dat moet je niet links laten liggen. Je kunt iedere klassieke cocktail maken met jenever en iedere smaak invullen. Dat is echt uniek. We mogen als bartenders echt trots zijn op onze eigen spirit. Met jaloezie kijk ik naar Mexicanen met hun agave spirits of de Italiaanse trots op hun amaro. We doen jenever echt tekort.”

*De tekst gaat verder onder de foto

Toekomst Jenever - Lennart Deddens
Lennart Deddens

Sexy en hip maken

“Je kunt meer mensen warm laten lopen voor jenever door marketing in te zetten en jenever sexy te maken. Dat gaat om het imago, om de juiste verpakkingen, om de juiste mensen. We mogen als industrie - zowel de bstaande bedrijven als (nieuwe) visionaire bedrijven - wel meer out-of-the-box denken om de drank ‘hip’ te maken.”

Jenever serveren

“Laten we meer inzoomen op de drinkrituelen. En dat begint bij de kopstoot, deze combinatie van jenever en bier is nog lang niet uitgespeeld. Je kunt hier alle kanten mee op, van jonge jenever tot 100% moutwijn, van een simpel pilsje tot zwaardere speciaalbieren. Educatie is key, bartenders moeten blijven proeven."

"Er zijn jenevers die dezelfde pure complexiteit hebben als een jonge rye whiskey of agave spirit. Om zo’n smaakprofiel te krijgen heb ik meegeholpen aan de ontwikkeling van Hooghoudt RAW, een 100% moutwijnjenever zonder houtrijping. Voor de thuisdrinker ligt de toekomst echt bij het puur drinken van de meer gewichtige jenevers, hoog in moutwijn en met rijping op eikenhouten vaten (onder andere bourbon en sherry). Qua smaakprofiel schuurt het ook tegen whisky aan, wat voor de herkenbaarheid goed is.”

Rutger Vismans

Hoofd stoker van het Jenevermuseum in Schiedam

“Er is een wisseling van de wacht gaande. Jenever was het drankje van opa, die overwegend goedkope jonge jenever dronk. IJskoud, met weinig smaak. Ik denk dat door de ginhype van de afgelopen tien jaar mensen hebben herontdekt dat er ook smaakvolle jenever te krijgen is. Mensen kijken nu naar kleine distilleerderijen met ambachtelijke jenevers, zoals ze al gewend zijn om naar craft beer te kijken. Dat opent deuren."

"Drinkers komen in aanraking met intensere, echte smaken én echte verhalen. Je kunt zo dichtbij komen, jenever wordt zo bijna knuffelbaar. Kijk, het is een opmars – maar het zal niet ‘the next big thing’ worden. Dat is niet erg, we moeten realistisch zijn. Je ziet ook op het festival hier dat meer mensen in aanraking komen met de geschiedenis, zonder oubollig te worden. Zo kunnen meer makers een boterham verdienen met jenever. En in de toekomst hopelijk een royaal belegde boterham.”

*De tekst gaat verder onder de foto

Toekomst Jenever - Rutger Vismans
Rutger Vismans

Toekomst

“Jenevers met een goede dosis moutwijn en met een kleurtje geef ik de meeste kans. Die kleur kan komen door houtrijping of kruidenmaceratie. Als het geen kleur heeft, zijn mensen niet bereid er meer voor te betalen. We mogen echt meer vragen voor onze kwaliteitsdistillaten, maar bij een transparante kleur denkt de gemiddelde consument zeker aan goedkoop.”

*De tekst gaat verder onder de foto

Toekomst Jenever - Makers Old Schiedam.
De makers van de jenever Old Schiedam

Jennifer De Jong

Exportmanager van Bobby’s Gin Company

“Zonder jenever zou gin niet bestaan, en zeker onze gin niet! Jenever is voor Bobby’s een vast onderdeel van het merkverhaal, het krijgt internationaal en in Nederland naar proportie echt een podium. Bobby’s Gin is gebaseerd op het recept van opa Bobby Alfons, die in Nederland zijn jenever infuseerde met Indonesische kruiden en specerijen. Voor internationale bartenders in exportmarkten als Italië en Griekenland is het ook een interessant product, op smaakniveau is het een welkome fles naast de gin.”

Volwaardige categorie

“Ik zie de toekomst voor jenever rooskleurig in, je ziet dat Schiedam erg veel met z’n heritage aan het doen is, om het weer als volwaardige en diverse categorie op de kaart te zetten. Dit lukt langzaamaan, er is zelfs al een schare fans die Bobby’s Schiedam Jenever lekkerder vindt dan de gin. Ik zie toekomst voor de kruidige, lichte stijl die wij maken, maar ook voor de jenevers die hoog in moutwijn zijn en op houten vaten hebben gerijpt.”

*De tekst gaat verder onder het kader

Drie cocktailrecepten met jenever

KETEL 1 Signature Blend Dutch & Stormy

 • KETEL 1 Signature Blend
 • Ginger beer
 • Verse limoensap
 • Angostura bitter
 • Flink stuk gember (garnering)
 • IJsblokjes

Vul het glas met ijs, en voeg 50 ml KETEL 1 Signature Blend toe. Schenk 20 ml vers geperste limoensap erbij. Vul het glas tot de rand met ginger beer. Snijd schijfjes gember in scherpe punten en zet ze op de serve. Druppel tot slot een paar druppels Angostura bitter op je drankje.

Cocktail Jenever Spring

 • 50 ml Bobby’s Jenever
 • 150 ml ginger ale
 • Munttopje

Schenk de jenever in een highballglas, vul met ijsblokken en top met ginger ale. Garneer met een munttopje.

Cocktail Paradise Bloom

 • 45 ml Eden Genever
 • 22,5 ml zoete, rode vermouth
 • 1 bar spoon rozenwater
 • 3 dash cocktailbitters

Stir de ingrediënten in een mixing glas gevuld met ijs en schenk uit in een tumblerglas gevuld met ijs. Garneer met een paar rozenblaadjes in het glas.

Toekomst Jenever - Cocktails

V.l.n.r. KETEL 1 Signature Blend & Stormy, Cocktail Jenever Spring, Cocktail Paradise Bloom

Gurgen Hakopian 

Co-founder van Eden Genever

“Vorig jaar augustus lanceerden we Eden Genever, een innovatieve jenever voor een nieuwe doelgroep. Als sterkedrankliefhebbers verwonderden we ons over het ouwelullenimago van jenever, terwijl het vaderlands’ trots zou moeten zijn. We wilden een jenever met een premium look, feel en smaak maken. De jenever bestaat voor 50% uit een combinatie van een hoogwaardige korenwijn en drie jaar op ex-bourbonvaten gelagerde moutwijn met een unieke mix van onder andere jeneverbes, sinaasappel, grapefruit, dragon, kruidnagel en kardemom.”

*De tekst gaat verder onder de foto

Toekomst Jenever - Overhandiging Eden Genever
De overhandiging van Eden Genever aan de burgemeester van Schiedam

Trots

“We willen echt het imago van jenever veranderen, het verdient het weer zonder twijfel te worden besteld in de horeca. Waarom is er zo veel Nederlandse gin, maar relatief weinig vernieuwing in jenever? We moeten weer trots zijn op dit mooie product, en daarvoor mag ook een betere prijs gevraagd worden dan nu het geval is. Dat is onze missie.”

Artikel delen