Dennis Kort beste biersommelier van Nederland

Beste biersommelier van Nederland - Header

Dennis Kort beste biersommelier van Nederland

Dennis Kort is de nieuwe Nederlands Kampioen der Biersommeliers. Zijn overwinning komt niet als een verrassing, want bij de vorige twee edities legde de biersommelier en brouwer uit Eindhoven al beslag op een zilveren medaille. Dennis Kort vertegenwoordigt Nederland bij het WK der Biersommeliers in München in 2025.

Op het NK der Biersommeliers bij brouwerij De Molen in Bodegraven eindigde Bas Schampers (Breda) als tweede. Een verdienstelijke derde plaats was er voor Léon Rodenburg (Houten). Eervolle klasseringen waren er voor de overige drie finalisten: Yoran Zonneveld (Best, 4e), Martin ter Harkel (Winschoten, 5e) en Tom Stellingwerf (Zwolle, 6e). Het NK der Biersommeliers kende zijn derde editie en werd maandag 3 juli georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS).

Dennis Kort 

Met Dennis Kort heeft het NK der Biersommeliers 2023 een van de meest ervaren sommeliers van Nederland als winnaar gekregen. In 2013 kreeg de eerste groep bierenthousiastelingen de mogelijkheid een accreditatie volgens de internationale standaard voor biersommeliers te behalen. Dennis Kort behoorde tot die eerste lichting. Naast biersommelier is hij brouwer: sinds 2012 bestiert hij in Eindhoven Oldskool Brewery. In de bierwereld kun je Dennis daarnaast tegenkomen als jurylid en ambassadeur van internationale bierkeuringen, zoals de Brussels Beer Challenge.

De wedstrijd

Net als de voorgaande edities bestond het NK der Biersommeliers 2023 uit een vast format. De onderdelen ervan zijn het blind proeven van zes bierstijlen, het herkennen en benoemen van smaakafwijkingen in bier en een uitgebreide kennistest over brouwen, biercultuur en gastronomische mogelijkheden van bier.

De zes beste deelnemers kwalificeerden zich voor de finaleronde. Daarbij moesten ze met minimale voorbereiding een inspirerende, tien minuten durende presentatie houden over een van te voren onbekend bier. Met hun verhaal was het zaak om niet alleen de vakjury maar ook het publiek te overtuigen. De jury werd gevormd door Lydian Zoetman, Iris van Asten, Carina Kelder, de kampioen van vorig jaar Hubert Hecker, Ron Stoop en Arvid Bergström.

Over het NGBS

De derde editie van het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers werd vandaag weer georganiseerd door het Nederlands Genootschap der Biersommeliers (NGBS). In dit gilde zijn professionele bierkenners en liefhebbers verenigd die via de Stichting Bieropleiding Nederland een internationaal erkende accreditatie hebben behaald als Diplom Biersommelier. Biersommeliers zijn van waarde voor horeca en gastronomie door met hun inspiratie de brug te slaan tussen brouwers van bijzonder bier en consumenten. Ook nemen ze hun verantwoordelijkheid met voorlichting over verantwoorde alcoholconsumptie. Via StiBON hebben op het ogenblik ruim vierhonderd cursisten het opleidingstraject voor biersommelier met goed gevolg afgerond. Ook onder vrouwelijke bierliefhebbers wordt de opleiding steeds populairder.

Artikel delen