Column Gerard Molenaar: 'Dutch Beer Challenge is mooie inspiratiebron'

Dutch Beer Challenge 2023 - Gooisch Zwart - mvv Pim Ras - Header

Column Gerard Molenaar: 'Dutch Beer Challenge is mooie inspiratiebron'

De Dutch Beer Challenge 2023 leverde een aantal mooie medailles op. Zo’n jaarlijkse competitie is een graadmeter voor hoe het staat met de kwaliteit van de Nederlandse bieren. Voor de winnende brouwerijen zijn de medailles een fantastische marketingtool, maar voor de horeca is de lijst met winnaars vooral een mooie inspiratiebron voor de bierkaart.

Foto: Pim Ras 

Dat het niet altijd doorsnee bieren zijn die goud winnen, is de afgelopen jaren al gebleken. De gouden medaille met de meeste jurypunten wordt uitgeroepen tot het beste bier van Nederland en wordt bekroond met de Mitra Award, vernoemd naar een belangrijke sponsor van de DBC. De meer dan veertig koppen tellende jury proeft alle bieren blind en geeft verdeeld over een groot aantal categorieën medailles.

Het beste bier van Nederland 2023

Het winnende bier dit jaar is een parel uit het Gooi. Een zwarte parel welteverstaan, want het Schwarzbier Gooisch Zwart van de Gooische bierbrouwerij uit Hilversum (foto), werd de overall winnaar en mag dit het beste bier van Nederland 2023 noemen.

Meteen een kaskraker?  

Is zo’n bier op jouw bierkaart dan meteen een kaskraker? Ongetwijfeld niet. Schwarzbier is voor veel Nederlanders een wat obscure bierstijl en zelfs in het land van oorsprong Duitsland heeft het, hoewel het een klassieker is, een marktaandeel van 1,6%. In Beieren doen ze het wel met hun dunkles, als ze al geen weizen, helles of pils drinken. En in het noorden van Duitsland doen de wat zwaarder gehopte pilsners het goed.

Onbekend maakt onbemind

Het Schwarzbier vindt zijn oorsprong in Thüringen, dat heel lang onderdeel was van de DDR. Dat verklaart waarschijnlijk ook de relatieve onbekendheid in onze streken. Onbekend maakt onbemind. Over donkere bieren bestaan er veel misverstanden. Eén ervan is dat ze zwaar in alcohol zijn en dat is absolute onzin. De beroemde Guinness stout bevat slechts 4,3% en ook deze Gooisch Zwart is met 6% geen zware jongen.

'Schwarzbier is voor veel Nederlanders een wat obscure bierstijl'

Waarom zou je zo’n Schwarzbier op je kaart zetten? Voor je gasten zal het een verrassende ontdekking zijn. Het is net als pils een lager, dus goed doordrinkbaar. De kleur krijgt het bier door de geroosterde mout die is toegevoegd en het heeft hints van koffie en chocolade. Dat de Hilversumse brouwers met dit bier in Duitsland zilver wonnen, zegt veel over het vakmanschap. Ook de andere Gooische bieren vielen al regelmatig in de prijzen.

Een mooie inspiratiebron voor de horeca 

Kijk nog eens goed naar die lijst met winnaars en geef je bierkaart een opfrisbeurt. Bied je gasten bijvoorbeeld een proeverij van met goud bekroonde bieren. De Dutch Beer Challenge kan echt een mooie inspiratiebron zijn voor de horeca.

Gerard Molenaar

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras

Gerard is bier sommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.

Artikel delen