Dessertbieren: 'Verras met bier bij je nagerecht'

Bierdesserts
Tags: bier

Dessertbieren: 'Verras met bier bij je nagerecht'

Bij het dessert adviseren we graag iets lekkers in het glas; een zoete dessertwijn, stroperige port of PX sherry. Denk ook eens aan een dessertbier. Zeker als de kaasplank op tafel komt, of een verleidelijk chocoladetaartje, of iets met karamel of rood fruit. Zo blijf je tot het einde toe verrassen en hou je het betaalbaar.

Tekst: Puck Kerkhoven
Foto's: o.a. Pim Ras

Het voordeel van bier naast het dessert

Bier naast het dessert kent zo zijn voordelen. Terwijl het vaak de zwaardere bieren zijn die zich mooi laten combineren met zoete desserts en kaas, hebben ze een alcoholpercentage van hooguit 10%. Verzwaarde wijnen, sherry en cocktails beginnen pas bij 18%. Na een rijkelijk overgoten diner is bier dus best een optie.

Uit een flesje van 33 cl schenk je drie dessertglazen. Zo hou je het economisch haalbaar, zeker als je bieren schenkt van de drankenkaart. Een donkere dubbele trappist doet het vaak verrassend goed bij alles wat zoet, vol, rijk en romig is. Het koolzuur snijdt plezierig door het vettige en brengt verfrissing in de mond. Wil je het bier uitgesprokener van smaak, kies dan voor een mooi verouderde quadrupel.

Een feest met Barrel aged bieren

Helemaal een feest wordt het als dit bier heeft mogen rijpen in houten vaten waarin whisky heeft gezeten. Of bourbon, XP sherry, port of calvados. Want dat proef je! Barrel aged bieren worden ze genoemd. Ze smaken geweldig bij oude kazen, bijvoorbeeld bij Shropshire blue, Cantal of onze Hollandse oude brokkelkaas. Lekker met verse vijgen of huisgemaakte chutney.

BarrelAgedBieren_Dessertbieren

Donkere Engelse biertypes bij chocoladedesserts 

Uitgesproken lekker bij chocoladedesserts en bij alles met koffie- of rozijnentonen, zijn de donkere Engelse biertypes porter, stout en, de overtreffende trap, Imperial stout: niet voor niets ‘Christmas in a bottle’ genoemd. Vol, rijk met bittertjes zoals je ze kent van gebrande koffiebonen en dus ook van cacaobonen. Het komt vaak terug in de naam want brouwers noemen ze coffeestout of chocolate stout. Of milk (of cream) stout, die nachtzwart maar heerlijk melkig zoet is door de tijdens het brouwen toegevoegde lactose.

Desserts geïnspireerd op bier

Hoe mooi is het als de chef-kok zich voor de desserts laat inspireren door bier! We kennen de bieramisu, waarbij de drank (marsala, amandellikeur) wordt vervangen door een imperial stout. Je kunt bijvoorbeeld mooie sabayons kloppen van quadrupel en die combineren met vers fruit. Een bierbeslag maken voor Luikse wafels, pannenkoekjes of oliebolletjes. Of hou het lekker fris en draai een sorbet met frambozen en fris fruitbier.

inzetje Bieramisu (1) Bierpairing_kaasplankjenonnetje
Artikel delen