Dorian is de nieuwste speakeasy cocktailbar in Den Haag van twee top-bartenders

Cocktailbar Dorian in Den Haag

Dorian is de nieuwste speakeasy cocktailbar in Den Haag van twee top-bartenders

Sergej Platonov en Vitaly Alekseyev maken furore met cocktailbar Law & Order in Amsterdam (winnaar Best New Cocktailbar 2022 - Entree Awards), maar hebben inmiddels hun vleugels uitgeslagen naar Den Haag. In een historisch pand in de binnenstad runnen zij een flink horecabedrijf, met naast bier- en burgerbar Taproom en nachtclub Rooms Social Club sinds kort ook speakeasy-cocktailbar Dorian.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Martin Bobok

“Toen cocktailbar Law & Order in Amsterdam goed stond, zijn we naar nieuwe panden en mogelijkheden in Amsterdam gaan kijken”, zegt Vitaly Alekseyev. “Zonder succes. Een goede kennis van ons tipte Den Haag. En eerlijk is eerlijk, je krijgt hier aanzienlijk meer vierkante meters voor je geld.”

Mede-oprichter Sergej Platonov vult aan: “De totale oppervlakte van de locatie is 550 m2, en dat is zonder keuken en honderd terrasstoelen. We openden Taproom in juni 2021, midden in de onzekere coronaperiode. Natuurlijk hadden wij meer plannen met de andere ruimtes in het pand, maar dat was toen nog niet relevant. Maar het (meer vermogende) cocktailpubliek zit hier genoeg, denk aan de vele expats. Dit publiek moeten we aantrekken, ze moeten alleen de weg naar cocktailbars vaak nog ontdekken.”

Alekseyev: "Vorig jaar zomer openden we Rooms Social Club, een nachtclub met verschillende (privé)kamers, bars en een dansvloer. Daarna konden we aan de slag met de cocktailbar: Dorian.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder.
Cocktailbar Dorian Den Haag_Bar

Dorian Grey

De naam Dorian komt van Dorian Grey, de hoofdpersoon van de gevierde, historische roman ‘The Picture of Dorian Grey’ van Oscar Wilde uit 1890. Dit epische verhaal gaat over de (ijdele en naïeve) hoofdpersoon die de allerbeste, perfecte versie van zichzelf wil blijven, terwijl zijn geschilderde portret enkel achteruitgang en aftakeling toont. Een roman die bol staat van de symboliek.

Hoe vertaalt zich dat in het interieur? “De verborgen bar is een mengsel van een gotisch decor met veel rood, zwart en sinistere elementen, zoals doodshoofden, met een vleugje belle époque”, zegt Alekseyev. “De Victoriaanse tijd komt vooral mooi naar voren in de presentatie en het glaswerk van de cocktails", zegt Platonov. "We bevinden ons in een van de oudste gebouwen van de stad, dat geeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid. We zijn zeker de theatrale kant op gegaan. De bar is een donker sprookje, een tijdscapsule.”

Het cocktailduo bestiert in de opstartfase zelf de bar - en anders zijn ze wel elders in het pand aan het werk. De Haagse topbartender Alice Razzi verruilde Law & Order voor een functie als barmanager in Dorian. Alekseyev: “We starten met drie dagen in de week - als het eenmaal loopt en we meer dagen opengaan, zullen we uiteraard lokaal talent gaan scouten.”

Lees verder onder het kader

Recept The Hive

De whisky is zwaar infused met rokerige thee, de honing met galangal geblend voor een bloemige, complex-pittige touch en de melkweide-wash maakt de tannines van de thee zachter. Een heldere cocktail, subtiel rokerig met een frisse toets en romige textuur.

  • 40 ml Johnnie Walker Black Label infused met Lapsang-thee
  • 20 ml Honing geblend met galangal-sap
  • 20 ml Citroen
  • 15 ml Melkwei

Meng de ingrediënten, klaar dit met melkweide, shake met ijs en fine strain in een keramische bowl gevuld met een ijsblok. Garneer met een honingraat.

Speakeasy

"De bar is een speakeasy, je vindt ons niet zomaar in dit inpandige doolhof. We zijn ook niet voor iedereen, juist voor de mensen die ons willen ontdekken. We zitten in hartje centrum Den Haag, enige voorselectie is gewoon nodig.”

‘De bar is een donker sprookje, een tijdscapsule’

Het ontwerp van de bar is een gezamenlijk project, maar is grotendeels toe te schrijven aan hun zakenpartner Aleksey Belinskiy, met zijn architectonische achtergrond. De bar en de werkstations zijn in grote lijnen ontworpen door de cocktailmannen zelf, en gebouwd door professionals in hun thuisland Letland.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dorian Den Haag Cocktail

Cocktailkaart

Wat betreft de cocktailkaart is deze vrij geïnspireerd op de bekende roman en ontwikkeld door de ondernemers en head bartender Razzi. De eerste sectie bestaat uit de originele classics uit de cocktailgeschiedenis, superklassiek uitgevoerd, zo clean mogelijk. Net als Dorian Grey zijn deze cocktails tijdloos, en lijken ze de eeuwige jeugd te hebben.

Cocktails komen van ver voor, tijdens en net na de Amerikaanse drooglegging (1920-1933). Denk aan klassiekers als de cognac-cocktail Harvard, champagnecocktail French 75, de pre-tiki rumcocktail Knickerboxer en de (Vesper) Martini. “Geheel in stijl gaan we ook de absint-fonteinen terugbrengen”, glundert Alekseyev.

Cocktailbar Dorian Den Haag_Kader

Signature cocktails

Enkele cocktails uit de classics-sectie van de kaart zijn de Penicillin, Knickerboxer en Paloma. Verassende cocktailinterpretaties geïnspireerd op diezelfde cocktails zijn The Hive (een penecillin-variatie met Lapsang Souchong-infused whisky, galangal-honing en citroen - geklaard met melkwei), de House Punch en Earth (tequila met cacao-likeur, sour beetroot cordial, eucalyptus tincture, soda en 'strawberry leather'.

De tweede sectie heet ‘portraits’, dit worden twists op dezelfde classic cocktails, maar dan volledig over de top. De aftakeling die het portret in het boek doormaakt, worden in de bar juist verrijkingen op het origineel. Zowel in receptuur, innovatieve bereidingstechnieken als garnering. “Het worden echte belevingen, denk aan de stijl die Marian Beke met de bekende Londense bar Nightjar neer heeft gezet”, licht Alekseyev toe.

“Een mooie manier om onszelf, met onze klassieke, no bullshit stijl van cocktails uit te dagen. Dorian is een plek waar veel gebeurt, denk aan liveoptredens en speciale avonden. Het mooie is dat we nu superveel keukenruimte hebben. We kunnen passende bites in Dorian serveren en we hebben de ruimte om in de keuken cocktails te preppen en te ontwikkelen.”

Hij vervolgt: “We willen de allerbeste cocktailbar van Den Haag worden, een die andere zaken kan inspireren, niet zozeer beconcurreren. Dit is voor ons wel echt een project dat vanuit passie is ontstaan. We nemen een risico met deze bar, op deze plek, in een voor ons redelijk onbekende stad. We gaan zien hoe het gaat lopen, maar we zijn ervan overtuigd dat Dorian een succes gaat worden.”

Tekst gaat onder de foto's verder.
Cocktailbar Dorian Den Haag_header Dorian Cocktailbar_Den Haag_Cocktail

CV SERGEJ PLATONOV EN VITALY ALEKSEYEV

Sergej Platonov (33) begon als club bartender in Riga (Letland) en trok op zijn twintigste naar Londen. Hij werkte onder meer bij The Duchess* (Entree Best Cocktailbar 2015), Soho House, ZA (allemaal Amsterdam) en Bacardi Nederland.

Vitaly Alekseyev (32) trok vanuit Riga (Letland) naar het Verenigd Koninkrijk voor een opleiding tot chef-kok en hospitality manager. Hij werkte onder andere bij Gavin @ Windows, Cocktail Embassy (allebei Londen), The Duchess (Amsterdam) en was freelance consultant voor onder meer Bacardi en Libbey.

De vrienden vonden elkaar weer voor het opzetten en openen van ZA Amsterdam in 2019 en de prijswinnende cocktailbar Law & Order in Amsterdam in 2020. In 2021 openden ze Taproom in Den Haag, en in de zomer van 2022 volgde in hetzelfde pand Rooms Social Club, en nu de speakeasy-cocktailbar Dorian.

Artikel delen