Drankengroothandel De Klok Dranken pakt voortrekkersrol in duurzaam bevoorraden

De Klok Dranken elektrisch vervoer

Drankengroothandel De Klok Dranken pakt voortrekkersrol in duurzaam bevoorraden

Als grootste drankengroothandel van Nederland pakt De Klok Dranken graag een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid. De eerste elektrische vrachtwagen rijdt al op de weg en de ambitie is om vanaf 2030 de hele Nederlandse horeca volledig duurzaam te bevoorraden.

Meer vega(n) en biologische producten op de kaart, minder verspilling en werken met lokale producten. Duurzaamheid komt in steeds meer horecazaken hoog op de agenda. Ook drankenleverancier De Klok Dranken springt in op die ontwikkeling. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf namelijk een elektrische vrachtwagen en bus op de weg. De voertuigen bezorgen in de regio Enschede. Vanaf volgend jaar volgen nog meer vrachtauto’s om ook de Randstad duurzaam te kunnen leveren, en vanaf 2026 rijden de elektrische vrachtwagens en bussen van De Klok Dranken in het grootste deel van Nederland. Het bedrijf loopt daarmee op de troepen vooruit.

 

'Steeds meer horecaondernemers vragen om duurzame levering'

Manager Operations Harry Smits licht toe: “De overheid heeft bepaald dat er tot 2030 een overgangsregeling geldt. Daarna moet al het vervoer in de binnensteden uitstootvrij zijn, maar wij willen niet zo lang wachten. Als grootste drankengroothandel nemen we graag een voortrekkersrol in het zero-emissiebeleid. Bovendien merken we dat steeds meer horecaondernemers erom vragen. Deels omdat ze duurzaamheid belangrijker vinden, maar ook voor gasten is het fijn. Zeker tijdens het terrasseizoen – dan wil je die schadelijke uitlaatgassen niet naast je volle terras.”

*De tekst loopt door onder het grijze kader.

De Klok Dranken

Met een drankenassortiment van ongeveer 4.000 artikelen (bier, wijn, fris, gedistilleerd en non-food) is De Klok Dranken de grootste drankenleverancier voor de Nederlandse horeca. Het bedrijf heeft vijf distributiecentra, verspreid over het land. Daardoor zijn de aanvoerlijnen kort en is de dienstverlening flexibel. Daarnaast heeft De Klok Dranken veel lokale en regionale leveranciers in het portfolio.

Efficiënt leveren

Natuurlijk zijn de eerste elektrische ritjes even wennen, zegt Smits: “De routes moeten net anders worden ingedeeld om efficiënt te kunnen leveren. Dit zal nog om wat tijd en afstemming vragen met alle betrokkenen. Gelukkig waarderen de meeste klanten onze aanpak, en in goed overleg is er veel mogelijk.” Ook op andere vlakken houdt De Klok Dranken de trends en ontwikkelingen scherp in de gaten.

Smits: “Met enorm veel adressen verspreid over heel Nederland en over verschillende horecasegmenten, beschikken we over veel actuele data. Waardevolle kennis voor de markt, die we graag met onze klanten delen. Zo kunnen we het optimale assortiment samenstellen en onze klanten helpen om zich te onderscheiden en zo veel mogelijk marge uit hun drankenkaart te halen.”

Artikel delen