Dry martini: zonder twijfel de meest iconische cocktail ter wereld

Dry Martini - Header

Dry martini: zonder twijfel de meest iconische cocktail ter wereld

De (dry) martini is zonder twijfel de meest iconische cocktail ter wereld. Het bekendste cocktailglas draagt de naam van de cocktail, die voor eeuwig is verbonden met stijl, klasse en James Bond. En de kracht van eenvoud, want deze complexe cocktail bestaat uit slechts twee ingrediënten: gin en droge vermout.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: o.a. Adinda de Boer 

Ontstaan

De Dry Martini stamt af van cocktails als de Manhattan en Martinez, beide overwegend zoetere cocktails op basis van Amerikaanse whiskey en jenever met zoete vermout. De evolutie van die cocktails naar dry martini kent vele tussenvormen die allen nog stukken minder droog waren en meer vermout bevatten. De eerste martini’s doken eind negentiende eeuw op, maar met de opkomst van London Dry Gin rond 1900 won de dry martini langzaam terrein. Het recept werd gedurende de twintigste eeuw steeds droger tot letterlijk bijna een druppel vermout per cocktail. De beroemde quote van Winston Churchill zegt genoeg: “De enige juiste manier om een martini te maken is om gin bij het ijs te schenken en de vermout richting Frankrijk te gooien.”

De tekst gaat verder onder de foto's. 

Dirty Martini 1 mmv Adinda de Boer Dirty Martini 2

 

Verhoudingen

Een dry martini bevat een grote portie gin, en een kleine portie vermout. Met de verhouding gin/vermout van 10:1 is de dry martini ‘naked’. De meest gebruikte en ideaal bevonden verhoudingen zijn 6:1 of 5:1. Bij een verhouding van 3:1 spreek je van een off-dry martini, en bij 2:1 van een wet martini. Bij 1:1 heb je een 50-50 martini te pakken. Als je een beetje olijvenvocht (olive brine) mee stirred met de cocktail heb je een dirty martini. En al die andere drankjes die ook martini heten, zoals de espresso martini, pornstar martini of breakfast martini? Die hebben niets te maken met een martini, behalve het iconische v-shape glas.

Maar de cocktail met slechts twee ingrediënten kent een keur aan verschillende verhoudingen en soorten, specifieke bereidingen, garneringen en subtiele toevoegingen. En shaken or stirred is juist niet de vraag, want een ‘shaken’ martini is echt zonde van de drank – en heet een Bradford.

De ultieme test voor een bartender

Barvirtuoos Jaco Didone van cocktailbar Ox in Rotterdam, die onlangs terugverhuisde naar Italië: “De martini is een icoon, en de essentiële cocktail die ik tot in perfectie heb leren en moeten maken in Londen. Het feit dat de cocktail slechts uit twee ingrediënten bestaat maakt hem zeker niet makkelijk. Ik vind dat iedere bartender de kunst van het bereiden van een perfecte martini moet beheersen. Het is de ultieme test voor een bartender. Het is daarnaast ook een cocktail waarbij elke gast zijn persoonlijke voorkeur lijkt te hebben, op die manier daagt het jouw skills als bartender ook uit.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

OX - Dry Martini
Jaco Didone

De juiste balans

“Ik denk wel dat de klassieke martini een beetje lost in translation is geraakt, dat veel bartenders niet weten hoe de vork in de steel zit. Wat ik fascinerend vind aan de martini is dat het een basisspirit bevat (gin) die ik normaal nooit puur drink. Maar wanneer je hem op de juiste manier bereidt samen met droge vermout ontstaat er echt iets bijzonders. Ik heb dit niet met vodka martini’s, die missen voor mij karakter.”

Temperatuur en de juiste verwatering zijn cruciaal voor een goede martini, volgens Didone. “Je wilt een martini niet te lang stirren, want dan is hij te verwaterd en vervliegen de smaken. Maar je wilt hem ook niet te kort stirren, want dan is hij te sterk, niet in balans en niet koud genoeg. Het luistert dus heel nauw.”

Ox Dirty Martini

Didone: “Voor de Ox Dirty Martini gebruiken we de klassieke Plymouth Gin, die we fat washen met speciale olijfolie. De olijfolie is op zijn beurt geïnfuseerd met gefermenteerde olijvenbladeren. Dit is onze signature, dit maakt de gin extra funky en kruidig, en geeft een unieke viscositeit. Hierbij komt een scheutje olive brine en Dolin Dry vermouth bij.”

“We serveren de cocktail ijskoud uit de vriezer op -10 graden. Hierdoor krijgt de gehele cocktail een bijna stroperige, dikke textuur en begint de smaak heel clean. Deze ontvouwt zich als hij opwarmt, de textuur meer vloeibaar wordt en hartige en botanische smaken naar boven komen. Het is een cocktail die een evolutie doormaakt, dat is het leuke aan een martini. De cocktail wordt gebatched en uit ijskoude flessen uit de vriezer geschonken. Dit doen we om drie redenen:

  • Snelheid
  • Temperatuur, -10 graden bereik je niet door te stirren met ijsblokken.
  • Consistentie. De cocktail smaakt altijd exact hetzelfde.

Recept: Ox Dirty Martini

Jaco Didone, Ox Rotterdam

Per serve:

  • 60 ml Olive Oil & leaf washed Plymouth Gin
  • 10 ml Dolin Dry vermouth
  • 20 ml mineraalwater
  • 7,5 ml olive brine (gezeefd)

Bewaar in fles op -10 graden. Serveer in een ijskoud martiniglas.

Artikel delen