Groovy Fluids Lab in Amsterdam is alles behalve een traditionele bar

Groovy Fluids cocktailbar Amsterdam

Groovy Fluids Lab in Amsterdam is alles behalve een traditionele bar

Overdag is het een laboratorium waar ze cocktails ontwikkelen, ’s avonds proeven de gasten de gecreëerde smaaksensaties in de bar. Groovy Fluids Lab, een samenwerkingscollectief van bartenders in Amsterdam, maakte de afgelopen jaren furore met haar innovatieve stijl van cocktails benaderen. Oprichters Agnieszka Sudnikowicz en Andrea Boix verklaren hun initiatief.

 

Tekst: Ingmar Voerman

Fotos: Groovy Fluids Lab, Janneke Nooij

Andrea Boix richtte in 2019 samen met Agnieszka (Agnes) Sudnikowicz Groovy Fluids Lab op. Sinds december 2023 is het laboratorium neergestreken in Amsterdam-West, waar ze overdag het lab runnen en gasten ’s avonds hun cocktails proeven in de bar. “Groovy Fluids Lab (GFL) is ontstaan in de keuken van mijn appartement”, vertelt Boix. “Het is destijds geboren uit de behoefte om het barprogramma van cocktailbar The Duchess naar een hoger niveau te tillen."

'Het beschikbaar stellen van het lab was onderdeel van het businessmodel'

"Onze ambities ontstegen die van The Entourage Group, dus zijn we zelf gaan ontwikkelen. Agnes en ik hadden dezelfde visie en zijn samen het avontuur aangegaan.” Van het barteam van The Duchess sloten in 2019 Laura Brady, Alessandro Rancan en Stefano Nel aan, zegt Boix. “Vanuit de ambitie om te leren, te inspireren en nieuwe smaken te creëren in cocktails zijn we van start gegaan. Inmiddels zijn eerdergenoemde bartenders uitgevlogen naar verschillende bars of zelfs drankmerken, maar nog steeds nauw verbonden met ons.”

Bottled cocktails

Bij de start van hun laboratorium ontwikkelden ze barprogramma’s, in samenwerking met andere bars en hotels. Het beschikbaar stellen van het lab was onderdeel van het businessmodel. Tot enkele maanden na de opening het coronavirus alles stillegde en niemand het lab meer huurde. “Al snel zijn we met bottled cocktails begonnen, in eerste instantie in opdracht van whiskymerk The Macallan. We zijn gaan investeren in onze bottled cocktails, en al snel ontwikkelden we deze ook voor andere drankmerken.”

*De tekst gaat verder onder de foto.

Bottled-cocktail-cocktail-lab-Amsterdam
Bottled cocktail Groovy Fluid Lab Amsterdam

Samenwerkingen

De bottled cocktails werden verkocht aan de drankmerken en via hun eigen site. “We hebben deze range ook met classics uitgebreid”, zegt Boix. “De Moscow Mule en Negroni Sbagliato vormen nu de kern van onze range. Het geld dat we hiermee verdienden, investeerden we in nieuwe apparatuur. Agnes en ik draaiden ruim vier jaar dubbele diensten, overdag in het lab en ’s avonds ons gewone werk in cocktailbars.” Ze produceren inmiddels alle speciale ingrediënten voor het cocktailmenu van Pulitzer’s Bar, en doen dit ook op aanvraag voor veel andere (hotel)bars. Van siropen, cordials, likeuren, bitters tot distillaten.

Daarnaast ontwikkelen ze veel voor drankmerken, legt Boix uit. “Groovy Fluids Lab is een bedrijf dat draait op samenwerkingen. Dat is de essentie. We willen hier aan iedereen laten zien wat we allemaal doen. Zo is ook het idee voor de locatie en bar aan de Kinkerstraat in Amsterdam-West ontstaan. We willen vanuit deze locatie doorgroeien en eind 2025 weer uit de stad trekken. We zitten hier nu om meer bekendheid te genereren en onze vaste klantenkring van avontuurlijke drinkers uit te bouwen.”

*De tekst loopt door onder het grijze kader. 

Over de oprichters

Agnes-Sudnikowicz-Groovy-Fluids-Lab-Amsterdam-

 

Cv Agnes Sudnikowicz

De Poolse Agnes Sudnikowicz (36) leerde het vak als barback en bartender bij Momo in Amsterdam waar ze in 2015 begon. Agnes en Andrea Boix werkten kort samen bij The House Bar van het Kimpton De Witt hotel, waarna Boix haar vroeg om barmanager te worden bij The Duchess – van waaruit GFL werd opgericht. Agnes werkte de afgelopen jaren bij Pulitzer’s Bar. In december 2023 openden beiden de bar en het lab aan de Kinkerstraat in Amsterdam-West.

CV Andrea Boix

Andrea-Biox-Groovy-Fluids-Lab-Amsterdam

De Italiaan Andrea Boix (35) bracht in 2018 een brok Londense bar- én cocktaillabervaring mee naar Amsterdam. Hier werkte hij in bars als The House Bar en Porem, om uiteindelijk aan de slag te gaan als executive barmanager van The Entourage Group, met als basis The Duchess. Later werkte Boix anderhalf jaar als barmanager in cocktailbar Law & Order in Amsterdam.
 

Focus op smaak

Boix: “In het lab klaren we fruitsappen, we fermenteren, we maken eigen likeuren en we creëren nieuwe distillaten en uiteindelijk bottelen we onze cocktails. Met al deze apparatuur maken we dranken en cocktails met een sterke focus op kwaliteit en smaak, maar ook op textuur en consistentie. We maken signatures en klassiekers, maar dan wel met een twist. Zo bevat de Mai Tai geen fruitsappen, maar fruitige, zelfgemaakte likeuren en is het schuim van onze Espresso Martini met thermomix gemaakt.” 

Wisselende cocktailkaart

De cocktailkaart wordt elke maand vervangen, de martini wisselt altijd, vertelt Boix. “Voor onze roulerende Groovy Fluids Martini kijken we naar welke smaken op moleculair niveau passen bij Ketel One Citroen Vodka. Dat is nu rode szechuanpeper, die distilleren we samen met de citroenwodka in de rotavap. De citroenwodka krijgt een nieuw karakter en de peper wordt heel aromatisch zonder pittigheid. We hebben de citroenwodka al gedistilleerd met groene kardemom, zwarte peper en iriswortel. 
'Deze bar is alles behalve traditioneel, cocktails worden ijskoud uit flessen geschonken'

Ketel One Oranje (sinaasappel) hebben we al succesvol gedistilleerd met cacao. Het is wezenlijk anders dan het infuseren van een spirit, omdat je met meerdere ingrediënten een nieuwe smaakeenheid en andere karaktereigenschappen creëert.”

Ambities

Gasten zitten volgens de Italiaanse medeeigenaar letterlijk midden in het lab, ze zijn onderdeel van de ervaring. “Er kunnen dertig gasten in de bar, die we de beste, persoonlijke ervaring bieden. We willen bewijzen dat we minstens zo goed zijn als de beste cocktailbars van Amsterdam. Deze bar is allesbehalve traditioneel. Er is geen klassieke bar met backbar, de cocktails worden ijskoud uit flessen geschonken."

"Het cocktailmenu legt expres niet uit welke technieken er gebruikt zijn, we willen het toegankelijk houden. De bar heeft wel de sfeer van een workshop, en – als gasten dat willen – kunnen ze hier dan ook veel leren. Je zit tenslotte midden in een lab tussen de hightech apparatuur. Maar dat hoeft niet. Het is hier heel relaxed. We serveren ook een kleine kaart met Italiaanse en Poolse gerechtjes, je bent hier echt te gast bij ons thuis.”

Artikel delen