'Hard lemonade is een ideaal zomerdrankje voor de horeca'

Ketel 1

'Hard lemonade is een ideaal zomerdrankje voor de horeca'

De finale van de KETEL 1 Shake Off 2023 vindt 22 mei plaats bij distilleerderij Nolet in Schiedam. Oud-deelnemers en winnaars vertellen over de competitie, hun hard lemonades en wat het hun horecazaken opleverde: veel inspiratie voor mooie zomerdrankjes én nieuwe gasten.

 

Soda Pop Shop uit Rotterdam eindigde vorig jaar op de tweede plaats in de KETEL 1 Shake Off 2022-competitie voor horecateams. Hun ingezonden drankje, een hard lemonade van zelfgemaakte grapefruit-cordial en Dale DeGroff’s Pimento-bitters, leverde een groot aantal nieuwe gasten op. "Ze wilden ons drankje proeven", vertelt eigenaar Sietze Kalkwijk. “Een hard lemonade maken, dat is eigenlijk precies wat wij doen en het is geweldig om te zien dat je met een klassieke drank, zoals jenever, een hele mooie spiked soda of spiked lemonade kan maken." Het team van Soda Pop Shop zag hun deelname als iets leerzaams. "We leerden bijvoorbeeld hoe je het beste een drankje presenteert in competitieverband.”

Classic hard lemonade

De classic KETEL 1 hard lemonade is eenvoudig zelf te maken. Alles wat je nodig hebt is KETEL 1 Original jenever, citroensiroop, bruisend water, een schijfje citroen en limoen en lekker veel ijs. “Zeker voor het zomerseizoen is hard lemonade een ideaal drankje om te serveren”, aldus het team van restaurant Wollegras uit Weiteveen (Emmen), winnaar van de KETEL 1 Shake Off 2021.

‘Een hard lemonade is ideaal voor het zomerseizoen’
Ook zij merken dat gasten het leuk vinden om hun hard lemonade te proberen. “Het is fris en relatief laag in alcohol. En je kunt er je eigen twist aan geven door de hard lemonades op smaak te brengen met verschillende (huisgemaakte) siropen en likeuren.”
Hard Lemonades_Ketel 1
Lucky Lemonade, Spiced Summer en Hot Lips Hard Lemonade (v.l.n.r.)

Hit op de kaart

Twentytwo Cocktailbar uit Roermond won vorig jaar de KETEL 1 Shake Off met hun ‘Lucky Lemonade’; een frisse drank met salie-infused KETEL 1 Original jenever, spekkoeklikeur, gembersiroop, citroensap, saline en bruiswater. “We waren euforisch”, zegt manager Raf Duiker, die dit jaar met Tess Posthumus en Job Pattinasarany de jury vormt. “We hadden ons hele team ingezet, inclusief een uitgebreid trainingsprogramma ‘cocktails maken voor iedereen’. Iedereen mocht een recept aanleveren. En met succes. We beleefden tijdens de finale een topdag met het team. Lucky Lemonade is nog steeds een hit op de kaart.”

Inspiratie

De finale van de KETEL 1 Shake Off 2023 vindt plaats op 22 mei in de distilleerderij van organisator Nolet. Het is bij uitstek een competitie om veel inspiratie op te doen en van elkaar te leren. Harmonie, schenkbaarheid en lef zijn criteria voor de vakjury bij de beoordeling van de inzendingen, maar uiteindelijk draait het om de beste smaakcombinatie van de hard lemonades. 

Restaurant Puik uit Ommen haalde vorig jaar de finale en doet dit jaar opnieuw mee. Ook zij zetten hun hard lemonade op de kaart. Roos Willems: “We hebben nu nog een kleinere cocktailkaart, maar we willen deze uitbreiden en hiervoor inspiratie opdoen, zoals bij de KETEL 1 Shake Off, om onze eigen lemonade te serveren op het terras.” 1714 Drinks & Bites uit Schiedam ziet dat ook: “De Shake Off vraagt om een bijzondere serve. Het is een mooie uitdaging om meer ideeën te krijgen voor onze eigen cocktails.”

MONIN-SIROPEN VOOR HARD LEMONADES

Nolet werkt dit jaar voor de KETEL 1 Shake Off samen met MONIN. Brandmanager Dennis Durlinger: “Onze siropen worden veel gebruikt voor fresh lemonades en zijn ook zeer geschikt voor hard lemonades. De Shake Off is een mooi evenement, met heerlijke, verrassende mixdranken en cocktails. Daar past MONIN heel goed bij. KETEL 1 jenever en onze citroensiroop bleken een perfecte match.” MONIN Cloudy Lemonade heeft een aroma van mandarijn en citroen met een vleugje honing. Je proeft een verfrissende en authentieke smaak van de Siciliaanse citroenen. “Onze siropen zijn breed toepasbaar en ideaal voor snelle hard lemonades.”

TwentyTwo
Twentytwo Cocktailbar in Roermond
Artikel delen