Twentytwo Cocktailbar wint KETEL 1 SHAKE OFF 2022 met verrassend samenspel van smaken

winnaar KETEL 1 SHAKE OFF 2022

Twentytwo Cocktailbar wint KETEL 1 SHAKE OFF 2022 met verrassend samenspel van smaken

Op 23 mei was het zover: de finale van de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF, georganiseerd door Nolet Distillery uit Schiedam. Het team van Twentytwo Cocktailbar uit Roermond won met hun Lucky Lemonade. Naast de verrassende smaak was de jury vooral onder de indruk van het verhaal achter de hard lemonade.

Winnaar KETEL 1 SHAKE OFF: Twentytwo Cocktailbar

“We vonden het al bijzonder om als relatieve nieuwkomer in de top vijf te belanden, maar toen we hoorden dat we de competitie hadden gewonnen, waren we echt euforisch”, vertelt Raf Duiker, manager van Twentytwo Cocktailbar uit Roermond. Samen met zijn team en eigenaar Geraldi Toatubun deed hij dit voorjaar mee aan de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF, een competitie van Nolet Distillery uit Schiedam. Net als vorig jaar was ook nu weer de opdracht: bedenk samen met je team de allerbeste hard lemonade-mix op basis van KETEL 1 jonge jenever en bruiswater.

Twentytwo Cocktailbar
Twentytwo Cocktailbar

Team-effort

Duiker en zijn team waren al bekend met de KETEL 1 jenever van Nolet. “Het is een van onze hardlopers, vooral in de populaire cocktail Pornstar Martini. Normaal wordt die met wodka gemaakt, maar wij serveren hem met jenever: de Dutch Pornstar.” Voor de competitie verzonnen alle teamleden elk een hard lemonade, waarna ze samen een favoriet kozen. Het werd de Lucky Lemonade. Een lekkere frisse drank, met salie-infused KETEL 1 jenever, spekkoeklikeur, gembersiroop, citroensap, saline en bruiswater.

Salie staat voor geluk

Niet voor niks werd de cocktail door het team Lucky Lemonade genoemd. “Salie werkt zuiverend en het staat voor geluk. En geluk en tegenslag vormen ook de rode draad van ons verhaal”, vertelt Duiker. Zo was er in 2018 maar liefst twee keer een brand in de keuken. De eerste keer vanwege een productiefout in de frituurpan, vervolgens door een blikseminslag in de meterkast. De horecazaak sloot een jaar, om daarna met een aangepast concept weer aan de slag te gaan. En toen volgden de lockdowns. Duiker: “Toch zijn we daar steeds sterker uit teruggekomen. Bij de laatste lockdown hebben we de vrijgekomen tijd gebruikt om onze teamleden op te leiden tot bartenders. Dat we nu hebben gewonnen, is de kroon op de training!”

Lucky Lemonade_Twentytwo Cocktailbar_recept

Recept Lucky Lemonade (pitcher)

Begin met 180 ml salie infused Ketel1 Jenever en voeg daaraan toe: 40 ml spekkoek likeur, 80 ml gembersiroop, 120 ml versgeperst citroensap en een paar dashes saline (zoutoplossing). Bereiding: IJs toevoegen aan de pitcher. Aftoppen met bruiswater. Even kort roeren. Uitschenken in een glas met ijs. Garneren met verse salie en een citroenschijfje.

Creatief

Het team nam het in de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF op tegen vier andere finalisten: Restaurant Puik uit Ommen, Soda Pop Shop uit Rotterdam, Restaurant Krelis uit Uitgeest en Eetcafé Hieriest uit Waspik. Op de tweede plaats eindigde Soda Pop Shop uit Rotterdam (links op de foto hieronder), met een hard lemonade met zelfgemaakte grapefruit-cordial en Dale DeGroff’s Pimento bitters. Als derde eindigde café Hieriest uit Waspik (rechts op de foto hieronder), met een hard lemonade met Pinkyrose Straight Lemon, passion jelly’s, hete pepers en munt. Beduchte concurrentie dus. Duiker: “Het was spannend, maar toen we eenmaal bij de eerste vijf zaten, hadden we goede hoop dat we weleens zomaar zouden kunnen gaan winnen.”

Tweede plaats voor Soda Pop Shop_KETEL 1 SHAKE OFF Derde plaats voor Cafe Hieriest_KETEL 1 SHAKE OFF


Hun hard lemonade maakte dan ook indruk op de deskundige jury, bestaande uit beveragekenner Ingmar Voerman, allround chef en food-artist Job Pattinasarany’s en Tess Posthumus, mede-eigenaar van Dutch Courage en Flying Dutchmen Cocktails. Jurylid Posthumus: “Alles aan het drankje klopt. Het is superlekker, creatief bedacht en het verhaal erachter is bijzonder. En natuurlijk de combinatie met spekkoeklikeur… Het verraste ons dat het werkt.”

Prijs

Wat ze gaan doen met de prijs? Duiker: “Met het geld gaan we met het hele team naar een sterrenzaak. De tweede prijs is een tripje en overnachting in Schiedam. Het plan is dan om naar The Rumah te gaan, gevolgd door een feestje. Ook krijgen we deze zomer van Nolet een truck op ons terras, mét onze eigen, winnende hard lemonade op tap.” En daarna? Duiker: “We gaan de Lucky Lemonade ook op de kaart zetten. Benieuwd of de gasten ’m net zo lekker gaan vinden als de jury.”

Over KETEL 1 SHAKE OFF

Tijdens de KETEL 1 SHAKE OFF strijden horecateams met hun inzending om de beste Hard Lemonade. Hard Lemonade is een frisse mix van KETEL 1 Jenever, citroensiroop en bruisend water. Vele horecateams uit het hele land deden weer mee aan deze tweede editie.

De finale

Tijdens het finale-event op 23 mei jl. is de winnaar van de KETEL 1 SHAKE OFF 2022 bekendgemaakt, inclusief een live optreden van Joshua Nolet met de Gucci Pants Dance. De video van de livestream van gisteravond is te bekijken via www.ketel1shakeoff.nl.

HARD LEMONADE recepten

Alle ingezonden hard lemonade recepten voor de KETEL 1 SHAKE OFF die de top 30 hebben behaald, zijn binnenkort terug te vinden in het SHAKE OFF receptenboek 2022. Bekijk via onderstaande button het SHAKE OFF receptenboek van 2021.

Bekijk hier de KETEL 1 SHAKE OFF receptenboek 2021

Artikel delen