Zana Möhlmann werkt bij Manhattan in Singapore: 'Gasten zijn zó anders'

Bartender Zana Möhlman en cocktail

Zana Möhlmann werkt bij Manhattan in Singapore: 'Gasten zijn zó anders'

Bartender Zana Möhlmann (26) werkte onder meer bij Flying Dutchmen Cocktails en Super Lyan in Amsterdam en is nu head bartender in Singapore bij cocktailbar Manhattan (nummer 21 in Asia’s 50 Best Bars). “Hier kan ik nog creatiever zijn dan in Nederland.”

 

Tekst: Ingmar Voerman

Foto’s: @lateef.photography

Hoe ben jij professioneel bartender geworden?

“Na mijn middelbare school ben ik naar Thailand gereisd om de European Bartender School te doen op het eiland Phuket. Terug in Nederland ging ik bij Art’otel in Amsterdam werken als junior bartender, waarna ik doorgroeide bij Flying Dutchmen Cocktails en Super Lyan.”

Hoe kwam je bij Manhattan in Singapore terecht?

“Ik was de afgelopen jaren al bezig met verhuizen naar Azië, ik stuurde mijn cv regelmatig naar bedrijven en had meerdere gesprekken met bars in Kuala Lumpur en Singapore. Helaas zonder direct vervolg. De pandemie legde veel stil en een (werk)visum krijgen was en is erg moeilijk. Vorig jaar kreeg ik een bericht van de bar director van cocktailbar Manhattan; of ik geïnteresseerd was in de head bartender-positie. Ik twijfelde geen moment.”

Wat vind je zo leuk aan bartending, gastvrijheid en cocktails?

“Ik vind de sociale omgeving van bars heel erg leuk, ik ben zelf ook best extrovert. Door bartending heb ik een groot internationaal netwerk opgebouwd, hierdoor reis ik de hele wereld over. Het vak heeft mij ook nieuwe inzichten en skills gegeven over leiderschap en de financiële kanten van een bar.”
'Steeds meer nieuwe Nederlandse bars brengen vernieuwende en innovatieve cocktails'

Hoe kijk jij naar de Nederlandse cocktail- en hospitalityscene vanuit Singapore?

“De Nederlandse cocktailscene is heel erg bezig met een internationale opmars, veel nieuwe bars brengen vernieuwende, innovatieve cocktails die het Nederlandse publiek nog niet eerder gezien heeft. Ik hoop dat de Nederlandse gasten ook meegroeien met de creativiteit van de bars en meer open zullen staan voor nieuwe smaken en presentaties.”

Wat zijn de grootste verschillen met Singapore?

“De gasten. In Singapore zijn de mensen gewend aan de cocktail lifestyle, ze zijn erg geïnformeerd over cocktails en spirits. Veel gasten willen freestyle cocktails om nieuwe smaken en recepten te ontdekken. Het maakt het leuk voor mij om nog creatiever te zijn. Daarnaast zijn de gasten in Singapore niet bang om wat geld uit te geven – elke avond worden er peperdure kwaliteitswhisky’s besteld.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Zana-mohlman-cocktails
Bartender Zana Möhlman en cocktail Anagram

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen in Singapore?

“Ik ben hier geen local, dus ik heb me erg moeten aanpassen aan de werkcultuur en omgeving. Naast dat ik op werk heel veel nieuwe dingen moet leren moest ik ook in mijn privéleven opnieuw beginnen met vrienden maken en een thuisgevoel creëren.”

Zie jij de barwereld als inclusief, of is er nog veel te winnen?

“De barwereld is inclusief op de oppervlakte, als je dieper kijkt is er nog veel te doen. Inclusiviteit is ook een erg breed begrip. De barwereld is wel op de goede weg, maar is er nog lang niet. Vrouwenrechten zijn een belangrijk en veelbesproken onderwerp, maar we moeten niet vergeten dat er meer ongelijkheden zijn die moeten worden opgelost. Denk bijvoorbeeld ook aan gelijke rechten en kansen voor mensen van kleur, mensen met een migratieachtergrond en de LGBTQ+-gemeenschap, zowel man als vrouw als non-binair. Er is echt nog heel veel te winnen.”

In een recent interview roemde Sebastian Cichowlas ‘Asian hospitality’ als iets waar we in Nederland veel van kunnen leren. Hoe kijk jij hiernaar?

“Ik ben het er mee eens. Asian hospitality is heel erg gastgericht en ze zullen alles doen om je een onvergetelijke ervaring te geven. Je moet het ervaren om te begrijpen.”

*Tekst gaat verder onder foto's.

Bartender-Zana-Mohlman-cocktails Cocktail-hoog-glas-rook Normaal

Wie is jouw grootste inspiratiebron?

“Dat is Ryan Chetiyawardana (Mr. Lyan). Ik ben nog steeds erg blij dat ik een aantal jaren voor hem heb mogen werken en van hem kunnen leren in Super Lyan. Hij is erg creatief op een verfrissende manier, ik pas zijn methodes en ideologie ook nog steeds toe in de bar.”

Wat is jouw favoriete spirit?

“Whisky en jenever. Ik zou niet kunnen kiezen tussen de twee. Ik ben echt fan van moutwijn- en roggejenever. Mijn favoriete merken zijn Zuidam Jenever, Old Schiedam en Wynand Fockink. Ik ben erg fan van Compass Box scotch whisky, Macallan 12 Sherry Cask, en Amerikaanse whiskey zoals Bomberger’s, Widow Jane en Michter’s.”
Zana-Mohlman-manhattan
Bartender Zana Möhlman Manhattan

Wat is jouw favoriete cocktail?

“Een 50/50 Sazerac (rye whiskey, cognac, suiker, bitters, absinthe rinse) of een Red Hook (rye whiskey, maraschino-likeur, Punt E Mes-vermouth).

Wat is jouw ultieme signature cocktail?

“De Mayaimi Vice in Super Lyan was een bestseller waar ik erg trots op was, die staat nog steeds op het menu. In Manhattan heb ik een cocktail op de kaart gezet die ‘Anagram’ heet, een combinatie van de cocktails Pina Colada en Sazerac.

Cocktail Anagram (Manhattan, Singapore)

  • 60 ml Michter’s Rye & Martell Noblige, fat washed met kokosolie en ananas skin
  • 5 ml Michter’s Rye
  • 15 ml Pina Colada-whe
Werkwijze

Voeg alle ingrediënten samen in een mixing glass en roer over grote blokken ijs. Schenk uit over een groot ijsblok in een Embassy glas. Garneer met een pineapple coin en absinthe spray.

Cocktail Anagram

 

Artikel delen