Lukas Wiegman is beste sommelier van NL: ‘Je kunt alles bereiken wat je wilt’

Sommelier Lukas Wiegman
Tags: wijn

Lukas Wiegman is beste sommelier van NL: ‘Je kunt alles bereiken wat je wilt’

Lukas Wiegman runt samen met Thomas Traa NOTK: een wijnimportzaak, -handel en -restaurant in Rotterdam. Eerst als pop-up bij hotel Supernova, maar sinds kort als permante locatie op het Deliplein. Vroeger had hij nooit iets met wijn totdat hij kennismaakte met de wijnhuizen in Zuid-Amerika. Zonder enige ervaring ging hij aan de slag als sommelier bij FG Restaurant** in Rotterdam en behaalde dit jaar de felbegeerde titel Beste Sommelier van Nederland. “Met een goed plan en de juiste mentaliteit bereik je alles wat je wilt.”

Tekst: Madelief de Weerd
Foto's: o.a. Pathos Studios

Interesse in wijn

“Grappig genoeg had ik vroeger nooit iets met wijn. Ik ging niet fancy uiteten en thuis werd het ook niet gedronken. Na de Hoge Hotelschool ging ik aan de slag bij een horeca-consultancy-bedrijf, waarna ik een sabbatical nam in Zuid-Amerika. Hier bezocht ik verschillende wijnhuizen en was de liefde voor wijn officieel geboren.”

“Zonder enige ervaring ging ik aan de slag als sommelier bij FG Restaurant** in Rotterdam. Ik moest veel leren, maar François wilde mij wel een kans geven. De eerste fles die ik aanbeval, werd direct teruggestuurd, haha. Toch bleef ik knokken voor mijn droom. Die sterke drive heb ik altijd gehad. Zowel op de middelbare school waar ik met mijn havo/vwo-advies op het gymnasium belandde als met de jeugdvoetbal, waar ik bij Sparta Rotterdam voetbalde.”

Niet lullen maar poetsen

“Beste sommelier van Nederland word je niet zomaar. De voorbereiding op de wedstrijd duurde twee jaar en dat was erg zwaar naast het ondernemen zelf. Mijn wekker ging elke dag om 06.00 uur, zodat ik voor mijn werk twee uur lang verschillende wijnregio’s en dranken kon bestuderen. Daarnaast proefde ik elke week wijnen blind én deed ik trainingssessies met andere topsommeliers uit binnen- en buitenland.”

'Van mijn vader leerde ik dat je moet knokken voor wat je wilt'

“Mijn discipline leidde me uiteindelijk naar de titel. Het motto ‘niet lullen maar poetsen’, zit in mijn opvoeding. Toen ik 11 jaar was, belandde mijn vader in een rolstoel. Een rotperiode, maar daarna deed hij de Ironman en richtte hij een eigen bedrijf op. Van hem leerde ik dat het leven uit tegenslagen bestaat en je moet knokken voor wat je wilt. Het is belangrijk om in jezelf te geloven: met een goed plan en de juiste mentaliteit bereik je alles wat je wilt.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.
NOTK-Rotterdam-Pathos-Studios-1 NOTK-Rotterdam-Pathos-Studios-2

NOTK

“Sinds vorig jaar hebben mijn compagnon Thomas Traa en ik – naast onze wijnhandel en-importzaak - een vast restaurant aan de Delistraat in Rotterdam: NOTK. We staan bekend om onze kwalitatieve wijnen met bijpassende gerechten en goede service, zonder de pretentie te hebben van een sterrenzaak. Het was spannend te ondernemen vanuit de voorkant zonder chef en als mede-ondernemer, maar toch is dit met onze chef-kok Jurgen Elenbaas zeer goed gelukt We bieden een sommeliers- en à-la-cartemenu aan, zodat gasten zelf kunnen kiezen voor een wijnpairing of aparte fles.”

“Bijzonder is dat wijn steeds meer gezien wordt als een investering. Bij NOTK helpen we klanten bij hun zoektocht naar speciale wijnen om op te slaan als investering voor later, hier verdienen wij een marge op. Bizar om te zien hoeveel geld hierin omgaat en hoe de markt zich ontwikkelt. Ergens ook jammer dat sommige wijnen zo exclusief worden, omdat er zoveel vraag naar is.”

NOTK-Rotterdam-Pathos-Studios-3 NOTK-Rotterdam-Pathos-Studios-4
Artikel delen