Maak een beleving van het koffiemoment met Lavazza's nieuwe bijzondere koffie

Maak een beleving van het koffiemoment met Lavazza's nieuwe bijzondere koffie

Lavazza introduceert in maart een nieuwe bijzondere koffie, afkomstig uit een gebied die tot nu toe weinig bekend stond om haar koffie: Cuba. En dat is jammer, want Cuba heeft het perfecte klimaat voor koffie van uitstekende kwaliteit. Lavazza La Reserva de ¡Tierra Cuba! is echter veel meer dan alleen koffie. Het vertelt een verhaal over duurzaamheid en over de herleving van de Cubaanse koffiecultuur. Siebren Nicolai, marketing manager Lavazza Benelux: "Dit speelt in op een belangrijke trend in de horeca: gasten zoeken een unieke beleving."

Herleving van de Cubaanse koffiecultuur

Al vanaf de achttiende eeuw wordt koffie verbouwd op Cuba. Het gunstige klimaat en de goede landbouwpraktijken gaven de Cubaanse koffie zijn prestige, dat zich snel buiten de grenzen van het eiland verspreidde. Echter, halverwege de vorige eeuw brak een fase van neergang aan. Tegenwoordig ondervindt het land problemen die verband houden met de dalende koffieproductie en gebrekkig kwaliteitsbeheer. Deze situatie heeft grote gevolgen gehad voor lokale Cubaanse gemeenschappen, met name omdat jongere generaties de landbouw de rug toekeerden en door het gebrek aan betrokkenheid van vrouwen.

Nicolai: “Daarom heeft de Lavazza Foundation in 2018 in samenwerking met Oxfam het Escuela café (koffieschool)-project opgericht. Doel van dit project: herstel van de Cubaanse koffieteelt met focus op duurzaamheid en gendergelijkheid. Zo zijn er 34 scholen geopend om kennis en vaardigheden op het gebied van koffieteelt te versterken en jongeren en vrouwen worden actief betrokken om de koffieproductie te verbeteren."

Nu de koffie kennis en vaardigheden in Cuba zijn versterkt, is het project van de Lavazza Foundation in 2022 een volgende fase in gegaan. Nicolai: “Zo ondersteunt de Lavazza Foundation koffieboeren met de renovatie van koffieplantages en toepassing van duurzame landbouwtechnieken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van insecten in plaats van bestrijdingsmiddelen om de gewassen te beschermen. Inmiddels hebben 170 koffieboeren in Cuba dankzij de support van Lavazza een biocertificatie verkegen."

Fijne toetsen

Lavazza La Reserva de ¡Tierra Cuba! is een evenwichtige blend van 65% gewassen Arabica, 25% gewassen Robusta en 10% gefermenteerde Robusta. “De gefermenteerde robusta geeft de koffie een wijnachtig karakter. Fermentatie brengt exotische smaken naar voren en zorgt voor extra complexiteit, dat is heel smaakvol”, vertelt Nicolai. Verder bevat het smaakprofiel noten van melkchocolade en heeft het een zoete afdronk.

Blockchain en storytelling

Dankzij blockchain-technologie kun je het koffietraject en de inzet van de Lavazza foundation exact volgen. Lavazza ontwikkelde een QR-code voor op de verpakking en het servies die je kunt scannen. Hierna beland je op de website waar je van A tot Z leest waar de koffie vandaan komt. “Je ziet welke boeren de koffie verbouwen en onder welke omstandigheden ze dit doen. Daarnaast biedt Lavazza een breed pakket aan fotografie, tools en servies om het unieke verhaal achter de koffie in de horeca te vertellen.”

'Consumenten willen weten waar het product vandaan komt'
Dit speelt natuurlijk in op een belangrijke trend in horeca: gasten zoeken een unieke beleving en willen beter begrijpen waar hun eten of drinken vandaan komt.

Meer weten?

Op de Horecava was de officiële lancering van de nieuwe koffie. “De eerste reacties waren erg goed”, vertelt Nicolai. Wil je meer weten over Lavazza La Reserva de ¡Tierra Cuba! of deze koffie serveren in je zaak? Neem dan contact op met Bluespresso, exclusief partner van Lavazza voor de Horeca.

Neem hier contact op

Artikel delen