Nederlandse bierbrouwerijen verbaasd over belastingverhoging op alcoholvrij bier

Nederlandse bierbrouwerijen verbaasd over belastingverhoging op alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Zo is één op de vijftien gedronken biertjes een alcoholvrije, meldt Vereniging Nederlandse Brouwers. In de supermarkt is er een ruim aanbod en ook de leden van de vereniging bieden 40 alcoholvrije varianten aan. Ondanks dat het alcoholgebruik wordt teruggedrongen, geldt de aangekondigde belastingverhoging ook op alcoholvrije dranken met calorieën.

De overheid wil mensen stimuleren om minder suikerhoudende dranken te consumeren en kondigde daarom een belastingverhoging aan. Deze geldt ook voor alcoholvrije bieren waar suiker in zit. Brouwersvoorman Fred Teeven vertelt: “Brouwers zijn voortdurend bezig nieuwe bieren te brouwen. Maar er zijn veel zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt en de steeds maar stijgende prijzen van grondstoffen en energie. Die prijsstijgingen liggen buiten hun macht.”

Wrang beleid

Hij vervolgt: “Des te wranger is dat het daarnaast de overheid zelf is die extra prijsstijgingen aankondigt op een product als alcoholvrij bier, dat diezelfde overheid zo belangrijk vindt in het kader van het tegengaan van alcoholmisbruik! Zo was ik bij een brouwer die fors geïnvesteerd heeft om alcoholvrij bier aan zijn assortiment toe te voegen. Hij vindt dat hij daarvoor nu een boete van dit kabinet krijgt die de verbruiksbelasting op alcoholvrij meer dan gaat verdubbelen, omdat de schatkist geld nodig heeft.”

Consumptie alcoholvrij bier gegroeid met bijna 500 procent

Doordat de vraag naar alcoholvrij bier steeds groter wordt, is het de grootste groeiparel in het bierassortiment. Zo nam de consumptie van alcoholvrij bier sinds 2010 met 500 procent toe. “Het moment is dichtbij dat alle belangrijke Nederlandse biermerken minimaal 1 alcoholvrije variant hebben”, vertelt de Vereniging Nederlandse Brouwers.

Artikel delen