Negroni cocktail: alles over de geschiedenis + recept

Negroni

Negroni cocktail: alles over de geschiedenis + recept

De iconische Negroni is een bitterzoete aperitiefcocktail en een vloeibare ode aan eenvoud en finesse. Negroni-autoriteit Luca Picchi over de kracht van de cocktail: “De Negroni is simpel om te onthouden, simpel om door te vertellen en simpel om te maken.” Wat is de geschiedenis van deze cocktail? En hoe maak je 'm? Je leest het hieronder!

Tekst: Ingmar Voerman

Negroni geschiedenis

Het begon ergens rond 1860 met bareigenaar Gaspare Campari in Café Campari in Milaan, Italië. De voorloper van de Negroni werd hier geschonken en heette de Milano-Torino. Gelijke delen bittere Campari uit Milaan en zoete, rode vermout uit Turijn werden samen in een tumbler met ijs geschonken. De Milano-Torino werd soms afgekort als mito, wat mythe betekent in het Italiaans. Dit drankje is geëvolueerd tot de Americano, met de toevoeging van zo’n 30 tot 40 ml spuitwater. 

'De Americano dankt zijn naam aan de populariteit onder Amerikanen'

Er doen meerdere verhalen de ronde over het ontstaan van de Americano. Cocktail historici Jared Brown en Anistatia Miller stellen dat de Milano-Torino altijd al een toevoeging van sodawater bevatte, en dat de cocktail dankzij de populariteit bij Amerikaanse gasten tot ‘Americano’ werd gedoopt. Er zijn dus verschillende theorieën over het ontstaan van de naam, maar dat de Americano zijn naam dankt aan de populariteit onder Amerikanen lijkt evident.

*Tekst gaat verder onder de foto.

NEgroni-geschiedenis-1

De uitvinding van de Negroni is de afgelopen jaren onderhevig aan de nodige speculaties, maar veruit de meest gebruikte datering stamt uit 1919. De naam verwijst naar graaf Camillo Luigi Manfredo Maria Negroni, een flamboyante Toscaanse edelman, fervent reiziger en tijdens zijn tijd in de Verenigde Staten zelfs cowboy én professioneel gokker. Hij vroeg de barman Fosco Scarselli, in 1919 bartender bij Caffè Casoni in Florence, om een Americano met een kick.

Scarselli greep naar een fles gin en verving de citroenschil als garnering voor een sinaasappelschijf: ‘l’Americano alla maniera del conte Negroni’ was geboren. Letterlijk vertaald: de Americano op graaf Negroni’s manier. Later werd deze naam afgekort tot Negroni en verdween ook het spuitwater steeds meer van het toneel. Geschreven bewijs van de cocktail Negroni stamt uit 1920 in een brief aan de graaf van een Londense vriend. In deze brief raadt de vriend aan maximaal 20 (!) Negroni’s per dag te drinken, om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen.

Het eerste Negroni-recept

De eerste geschreven referentie aan het Negroni-recept stamt uit het Franse boek L’Heure du Cocktail van Marcel Requien uit 1929, heette een Campari Mixte en vraagt om gelijke delen gin, rode vermout en Campari. De International Bartenders Association (IBA) benoemde de Negroni in 1961 tot ‘Official IBA Cocktail’ met dezelfde 30-30-30 verhoudingen.

Op de vraag of dit de ideale verhoudingen zijn, zegt Luca Picchi, auteur van het boek Negroni Cocktail – An Italian Legend (2016): “Wanneer je een klassieke London Dry Gin (Beefeater, Tanqueray, Gordon’s) gebruikt, een Turijnse-stijl rode, zoete vermout en Campari is de balans in de cocktail perfect. Wanneer je een nieuwe ‘distilled gin’ met minder prominente jeneverbestonen en een ander smaakpalet gebruikt, zou je kunnen overwegen van de klassieke verhoudingen af te stappen.”

Bestelt een gast een minder bittere Negroni? Schenk dan een scheutje Campari minder

Wanneer je een lichtere gin gebruikt of een overmatig krachtige vermout zal je deze meer of juist minder willen gebruiken, zodat de balans en het klassieke smaak profiel hetzelfde blijft. Wanneer een gast een minder bittere Negroni bestelt, ligt het voor de hand een scheutje Campari minder te schenken, of een alternatief als Galliano L’Autentico, Pilla Select of Martini Riserva Speciale Bitter te gebruiken. Extra bitter? Voer de hoeveelheid Campari op, of gebruik de extra bittere rode vermout Punt E Mes.

De Amsterdamse cocktailbar Super Lyan kiest met hun Negroni juist voor een toegankelijkere aanpak (lees: minder bitter). Deze bestaat uit Bombay Sapphire en Rutte Celery gin, Martini Riserva Speciale Bitter, Martini Riserva Speciale Rubino vermout en huisgemaakte olijvenvermout. Frisfruitig, soepel en lichtbitter; een cocktail voor de beginnende Negroni-drinker.

Populariteit negroni

De cocktail is een eeuw na dato populairder dan ooit en vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor nieuwe cocktails en variaties. De Negroni-familie is door de jaren heen sterk uitgebreid door gin te vervangen voor bijvoorbeeld mescal, rum of jenever (Dutch Negroni) of bourbon (Boulevardier, sinds 1927). Ook de White Negroni – op basis van gin en Franse aperitieven als Lillet Blanc en Suze, of Italiaanse als Cocchi Americano en Italicus Rosolio di Bergamotto – is veel gezien op cocktailkaarten wereldwijd.

Negroni recept

Riccardo Guerrini, bartender bij Vesper Bar in Amsterdam, bedacht voor de Campari N100 Negroni Competition zijn Futurismo en won daarmee. Zijn cocktail is een vertaling van de klassieke Negroni naar de 21ste eeuw, geïnspireerd op de artistieke futurisme-beweging die begin 20ste eeuw vanuit Milaan wereldwijd furore maakte.

  • 40 ml Campari
  • 30 ml Carpano Antica Formula (rode, zoete vermout)
  • 30 ml Villa Ascenti Gin
  • 20 ml huisgemaakte shrub van aardbeien, basilicum en balsamico
  • 2 scheutjes huisgemaakte bitters van scorpion pepers
  • spray van basilicumwater

Stir de ingrediënten in een mixing-glas, schenk uit en strain in het speciale Futurismo-glas gevuld met ijs (zie foto). Spray het basilicumwater voor extra aroma.

Negroni-maken-doe-je-zo

Artikel delen