De eggnog is een romige en zoete wintercocktail: hoe maak je 'm?

Eggnog en Snowball cocktail

De eggnog is een romige en zoete wintercocktail: hoe maak je 'm?

Nu de dagen korter worden en het weer guurder, groeit bij gasten de behoefte aan meer ‘comfort drinks’. Verwarmend, zalvend, romig en zoet: Eggnog is de oplossing!

Tekst: Ingmar Voerman

Eggnog is uitgevonden in de Verenigde Staten en daar eeuwen later, zeker in de decembermaand, schering en inslag. Eggnog is traditioneel een mix van brandy, rum, eieren, room, melk en suiker. Eggnog stamt af van een familie van mixdranken die possets heten, een Britse traditie van eierdranken op basis van wijn, sherry of cider.

Referentie

De eerste geschreven referentie van een Eggnog komt uit een krant in New Jersey uit 1788. Een halve eeuw later beschreef de Amerikaanse bartender en cocktailauteur Jerry Thomas in zijn Bartenders guide How to mix drinks (1848) maar liefst zes Eggnog-recepten. Zijn standaardrecepten, heet en koud, vragen om suiker, ei, cognac, rum, melk en nootmuskaat en zijn nog altijd relevant. Vaak voegen moderne Eggnog-recepten extra room toe, en zorgen versterkte wijnen als Madeira of sherry voor wat meer diepgang in de smaak.

Classic Eggnog (koud en warm)

Eggnog_Cocktail

Benodigdheden (1 persoon):

  • 30 ml Courvoisier V.S. cognac
  • 30 ml Gosling’s Black Seal Rum
  • 15 ml suikersiroop
  • 1 vers ei (eiwit én eigeel)
  • 15 ml slagroom
  • 50 ml verse volle melk

Bereiding koud:

Schenk alle ingrediënten in een shaker zonder ijs. Dry Shake zodat het mengsel mooi luchtig wordt, voeg vervolgens ijsblokjes toe en shake vervolgens hard, zo’n tien seconden. Schenk uit en zeef in een longdrinkglas gevuld met ijs. Parfumeer de cocktail door de oliën uit de citroenschil te verstuiven en rasp verse nootmuskaat over het glas.

Bereiding warm:

Schenk alle ingrediënten (hoeveelheden vermenigvuldigen voor gewenst aantal personen) in een kookpannetje. Roer met een garde (of staafmixer). Verwarm tot het mengsel goed heet is, maar laat het niet koken! Schenk uit in een hittebestendig Toddy glas. Parfumeer de cocktail door de oliën uit de citroenschil te verstuiven en rasp verse nootmuskaat over het glas.

Wereldwijde variatie

Gemixte dranken met eieren zijn een wereldwijd fenomeen. Neem Coquito uit Puerto Rico (met rum), Biblio con pisco uit Peru (met pisco), Rompope uit Mexico (met aguardiente), Eierpunch uit Duitsland (met veel witte wijn), Ponche Crema en Ponche Kuba uit de Cariben (met witte rum) en natuurlijk onze eigen advocaat (oorspronkelijk met brandewijn).

Er doen verhalen de ronde dat op de Antillen het ei in advocaat werd vervangen door romige avocado en het daar zijn naam aan dankt. Het is alleen weinig bewezen, en gecondenseerde melk als vervanger van ei was een logischere en veelgeziene vervanging.

Kruiden en garnering

Nootmuskaat raspen boven een romige cocktail levert gegarandeerd succes op, maar veel andere kruiden doen het ook fantastisch als garnering of ingrediënt in Eggnog - zowel vanwege het aroma als de smaak die ze afgeven. Denk aan vanille, kaneel, steranijs, kruidnagel, zoethout en gember. Winterfruit als aalbessen en bosvruchten zijn net als kruiden vrij kostbaar als garnering, maar staan ook prachtig.

Snowball cocktail

Snowball_Cocktail

Een eenvoudig te bereiden en overtuigende highball met als basis advocaat, gemixt met fris, vers limoensap en Fever-Tree Sicilian Lemonade.

Benodigdheden:

  • 60 ml By the Dutch advocaat
  • 120 ml Fever-Tree Sicilian Lemonade
  • 25 ml vers limoensap

Bereiding:
Schenk het limoensap en de Sicilian lemonade in een highballglas. Schenk hier de advocaat overheen, roer rustig en vul het glas tot de rand met ijsblokken. Garneer met een limoenpartje, limoenschil of takje aalbessen.

Artikel delen