Bernd Beersma is nieuwe CRAFT voorzitter: 'Brouwend NL moet beter worden'

Bernd Beersma voorzitter CRAFT
Tags: bier

Bernd Beersma is nieuwe CRAFT voorzitter: 'Brouwend NL moet beter worden'

Sinds 24 juni is Bernd Beersma voorzitter van CRAFT, de vereniging van onafhankelijke bierbrouwerijen. Hij volgt Jos Oostendorp op, die op dezelfde dag afscheid nam als voorzitter. Beersma begint met zijn nieuwe functie in een roerige tijd. De kleine brouwerijen hebben het al een tijd moeilijk onder andere door een erfenis uit de coronatijd, de betalingsachterstanden bij de Belastingdienst door uitgestelde belastingen. Daarnaast zijn de inkoopkosten nog steeds erg hoog en zijn de accijnzen gestegen.

Tekst: Gerard Molenaar

Zware dossiers

“Er liggen zware dossiers, die mijn voorganger natuurlijk al heeft opgepakt en waar ik mee verder ga. De kleine brouwers verkeren in zwaar weer en krijgen heel veel om de oren. Ze moeten grote inspanningen verrichten om hun bieren verkocht te krijgen. Wat het nog complexer maakt is dat sommige grotere craftbrouwerijen, die met bepaalde partijen blijven zitten, die voor dumpprijzen op de markt brengen. Dat werkt uiteraard zeer verstorend voor de andere kleine brouwerijen die er zo uit eigen kring extra concurrentie bij krijgen. Het heeft directe invloed op hun omzet. Er zijn brouwerijen omgevallen, er staan brouwerijen op omvallen en er gaan nog brouwerijen omvallen.”

Beersma is zeer kritisch op het overheidsbeleid rondom alcoholvrije en alcoholarme bieren. “We hebben een preventieakkoord met de overheid om te zorgen dat er minder alcohol wordt gedronken, maar nu drijft diezelfde overheid de prijzen op via de verbruiksbelasting, waardoor juist die alcoholarme en alcoholvrije bieren duurder worden. Voor brouwerijen die zwaar hebben ingezet op de productie van dergelijke bieren is dat een extra klap.”

Tegenwind

De nieuwe voorzitter begint dus met volle tegenwind. Desondanks komt hij gepassioneerd over. 10 jaar geleden werd hij met zijn Kleine Beer Brouwerij lid van het Kleine Brouwerijen Collectief (KBC) dat later werd omgedoopt tot Craft. (“Ik was lid #92”). Hij is al 8 jaar actief binnen de vereniging, de laatste 6 jaar als bestuurslid.

"We zijn nu met bijna duizend brouwerijen en dan is het logisch dat er in de markt een verzadiging ontstaat. Er zijn enorm veel bieren op de markt en er zijn enorm veel bierfestivals. Er zijn dus heel veel partijen die in dezelfde vijver vissen.”

Bernd Beersma CRAFT

Bernd Beersma (links) en zijn voorganger Jos Oostendorp

Hogere kwaliteit essentieel

Waar Beersma zich vooral voor wil inzetten is de verhoging van de kwaliteit van de bieren. "Er worden nog teveel ondermaatse bieren op de markt gebracht”, stelt hij. De nieuwe voorzitter geeft een voorbeeld uit zijn eigen brouwerij. “We hadden vorig jaar een batch die naar onze maatstaven kwalitatief niet voldoende was en die hebben we niet uitgebracht. Dan ben je dus de kosten van je grondstoffen kwijt en je werkuren. Maar veel brouwers brengen zulke batches wél op de markt. Dat is funest voor het kwaliteitsimago van kleine brouwerijen. Als een consument of een horecaondernemer een bier van mindere kwaliteit heeft ingekocht, is het eens maar nooit weer en sta je dus met 1-0 achter.”

Speerpunten

“Voor mij als voorzitter zijn er daarom drie speerpunten voor de komende tijd en dat is kwaliteit, onafhankelijkheid en diversiteit. Kwalitatief moeten brouwers presteren en als vereniging doen we daar al heel veel aan via bijvoorbeeld de conferentie en allerlei colleges die we verzorgen. We hebben al heel veel slagen gemaakt maar we moeten er nog veel meer doen. Als je een craftbier in de markt zet dan moet het gewoon goed zijn als je de consument wilt overtuigen jouw bier te kopen en niet dat van een grote brouwerij.
Als ik naar mezelf kijk dan zal ik de horeca nooit een partij leveren die niet goed is. We willen juist dat de horeca meer bier op tafel zet, bijvoorbeeld via ons programma Craft Culinair waar we op dit moment mee bezig zijn. Als je in het hogere segment bieren wilt presenteren dan moet het helemaal top zijn en dat is de missie voor de kleine brouwers: zorg dat wat je op de markt zet goed is.

Bernd Beersma CRAFT Kleine Beer brouwerij

Berd Beersma in zijn brouwerij 

CRAFT geeft energie

Met zijn IT-bedrijf en zijn eigen brouwerij heeft Beersma al een druk bestaan maar daar komt nu nog zeker zo'n 12 uur per week bij aan het voorzitterschap. Geen probleem voor de nieuwe voorzitter: “Craft geeft mij energie. Het gaat goed met de vereniging en er is een constante ledengroei. Bovendien ziet de overheid ons als een serieuze gesprekspartner. Dat gaat dus goed. De volgende stap is echt intern en dat is de kwaliteitsverbetering. Brouwend Nederland moet beter worden.

Bernd Beersma CRAFT en Gerieke Dunsberegn MOS Events

Beersma is een van de drijvende krachten achter de CRAFT Conference. Hier op de foto met Gerieke Dunsbergen van MOS Event, met wie CRAFT nauw samenwerkt.

 

Met hart en ziel

Beersma constateert echter nuchter dat hij misschien makkelijk praten heeft omdat hij niet hoeft te leven van zijn brouwerij. “Toch brouw ik met hetzelfde gevoel als anderen. We doen het allemaal vanuit passie. Maar de bieren die we op de markt zetten moeten die passie verdienen. Ik ga me met hart en ziel inzetten om CRAFT nog sterker te maken.

Kleine Beer Brouwerij

De Kleine Beer Brouwerij

Artikel delen