Brouwerij TX, de crafty brouwerij van Texel

Tags: bier

Brouwerij TX, de crafty brouwerij van Texel

Brouwerij TX is te vinden bij de Stokerij Texel in Oosterend. Het is een van de vier brouwerijen die het eiland rijk is en de meest 'crafty' van de vier.

De TX Stokerij was er eerst. Op een boerderij stookten Kees Groenewoud en Jaco Spek vanuit restaardappels vodka en later ook gin. Het succes dwong de stokers te verhuizen. Gesleep met aardappels over het eiland leek ze niets, dus wilden ze graan als basis nemen. Rond dezelfde tijd vroeg horecaondernemer Mark Röpke van Paal 17 om een eigen ‘Texels’ bier. “We kwamen in die periode ook Nico Derks tegen”, zegt Groenewoud. Derks is geen onbekende in de bierwereld. Ooit had hij zijn eigen brouwerij St. Martinus in Groningen en later brouwde hij bij Oudaen in Utrecht om vervolgens bij de Texelse bierbrouwerij te gaan brouwen. Weer later begon hij een eigen SPAR op Texel. “Omdat we stookbier uit graan nodig hadden voor de productie van gin en vodka, leek het ons goed om ook bier te gaan brouwen met Nico, die dat nu een à twee dagen per week voor ons doet.”

Crafty

TX is de meest crafty brouwerij van het eiland, maar ook deze Texelse brouwerij maakt een Dunkel Weizen, de TX Donkerblond, zij het wel met een eigen recept. TX brouwt ook een witbier, de Goud Wit, maar Derks koos voor een laag alcoholpercentage: 3.8%. “Zoals in traditioneel witbier met curaçaoschil en koriander, maar, eigenwijs als we zijn, ook met vlierbloesem”, zegt Derks. “Er is veel vraag naar de dunkel weizen en naar witbier, dus het is een logische keuze om die te brouwen. We hebben voor al onze bieren een eigen giststam.”

Stoombock

Met de TX Stoombock, een ondergistend bier dat in stappen bij hoge temperatuur wordt vergist, maakt de brouwerij een meer crafty bier, dat vorig jaar 4e werd bij een landelijke wedstrijd Lekkerste Bockbier. De TX Hop Blond was oorspronkelijk bedoeld als de Lentebock van TX,  die een hoppige versie van de Einbecker Maibock moest zijn. “Maar een biersommelier vond het bier zo lekker, dat hij het zonde vond  het als lentebock te presenteren, omdat het dan maar zo kort op de markt is. Daarom is het de met vier hop- en moutsoorten gebrouwen Hopblond geworden”, zegt Derks.

Inmiddels wordt er aan een IPA gewerkt, waarbij de letters de afkorting vormen voor Island Pale Ale. Er is een proefbrouwsel gemaakt van 1000 liter. “De volgende versie bevat wat minder alcohol en een iets aangepaste hopsamenstelling”, zegt Groenewoud.

Eigenzinnig

TX is een eigenzinnige, startende brouwerij, die een unieke plek inneemt op Texel. De bieren worden afgevuld in blik en ook op het vasteland verkocht. De TX stokerij is de grootste van het eiland en de brouwerij gaat inmiddels ook goed. De ondernemers dromen van groei, met op termijn een eigen proeflokaal. De ruimte is er! ‘Het is alleen de vraag of we op een of twee locaties verde gaanr”, zegt Groenewoud

www.brouwerijtx.nl

Brouwerij TX is een van de brouwerijen in het artikel over Texelse brouwerijen, dat is te vinden in de digitale editie van Entree

 

Artikel delen