Old Cuban: een onweerstaanbare rumcocktail met luxe twist

Old Cuban - Ingmar

Old Cuban: een onweerstaanbare rumcocktail met luxe twist

De cocktail Old Cuban is de jongste telg in de familie van iconische rumcocktails. Een moderne klassieker, geïnspireerd op de cocktails daiquiri, mojito en French 75, met een luxe twist dankzij de gerijpte rum en mousserende wijn.

 

Tekst: Ingmar Voerman

 

Cocktail met twist

De Old Cuban bestaat nog niet zo lang; barlegende Audrey Saunders, bekend van onder andere de Pegu Club in New York, bedacht de cocktail in 2004. De cocktail heeft zich vervolgens opvallend snel tussen legendarische rumcocktails als de mojito, el presidente en piña colada weten te scharen. Zoals de meeste rumcocktails is het uitgangspunt van deze cocktail een daiquiri, met een luxueuze knipoog naar de mojito en de French 75.

Voor de cocktail Old Cuban gebruik je als basis gerijpte rum en voeg je frisheid toe door de mousserende wijn. Twee dashes Angostura bitters zorgen voor het extra beetje diepte. De Old Cuban is een samenspel van frisse smaken van de mousserende wijn, limoensap en munt tegenover rijpe, zoete smaken van gerijpte rum en suikersiroop. Wanneer je het recept volgt en goede, verse ingrediënten gebruikt, is dit een onweerstaanbare cocktail.

Old Cuban

Ingrediënten

  • 50 ml gerijpte rum 
  • 20 ml vers limoensap 
  • 10 ml suikersiroop 
  • 2 dashes Angostura bitters 
  • 50 ml droge, mousserende wijn (of champagne) 
  • muntblaadjes

Werkwijze

Schenk alle ingrediënten (behalve de mousserende wijn) in een cocktailshaker en vul deze met blokken ijs. Shake de cocktail ongeveer tien seconden en fine strain in een voorgekoeld coupeglas. Top de cocktail af met de mousserende wijn en garneer met een muntblaadje.

Old-Cuban-Cocktail-Canva

Old Cuban cocktail

Variaties

Deze cocktail is al een twist op een twist, een hybride van drie cocktails ineen. Er je eigen fantasie op los laten mag altijd, maar het is niet noodzakelijk. Je zou de suikersiroop kunnen vervangen door gembersiroop. Zo geef je het drankje een kick, met een smaak die op een natuurlijke manier samengaat met de overige ingrediënten.

Het meest logische alternatief voor gerijpte rum in deze cocktail lijkt bourbon, waardoor je een mix krijgt die je een ‘Mint Julep Sour Royale’ zou kunnen noemen. Gebruik dan wel een milde bourbon met weinig rogge in de sour mash, bijvoorbeeld Maker’s Mark. Om deze creatie nog meer in de hoek van de Mint Julep te krijgen, vervang je de suikersiroop door (huisgemaakte) muntsiroop.

Met een mooie kokosrum, eventueel aangesterkt met een tikje kokossiroop, voeg je nog een vierde bekende cocktail toe aan het illustere rijtje van inspiratiebronnen van de Old Cuban: de piña colada. Wanneer je ook nog ananassiroop of ananaslikeur wilt toevoegen, heerlijk!

Artikel delen