Bierboek met Schuim van Ivo Thijssen: wat voegt dit boek toe?

Ivo Thijssen - Bierboek met Schuim
Tags: bier

Bierboek met Schuim van Ivo Thijssen: wat voegt dit boek toe?

Het Bierboek met schuim is al aan een tweede druk toe. De auteurs, Ivo Thijssen en Has van Goethem wisten toch weer een bier boek te schrijven dat anders is dan andere boeken. Ivo Thijssen vertelt hoe het boek tot stand kwam. 

 

 

Al lang koesterde Ivo Thijssen de wens om een boek te schrijven en het resultaat kwam dit voorjaar met het inmiddels in herdruk zijnde boek Bierboek met Schuim. Dat laatste kun je letterlijk nemen, want met het boek kunnen mensen ook een doos met bieren bestellen die in het boek worden besproken zodat ze ook kunnen proeven waarover ze lezen. 

Toegankelijk 

“Het idee was eigenlijk om een roadtrip te maken door vijf Europese bierlanden Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. We hebben het dus grotendeels moeten doen met telefonische contacten en het opvragen van informatie, gecombineerd met eigen ervaringen. We wilden een boek maken dat erg toegankelijk is en dat je niet van A tot Z hoeft te lezen. Eigenlijk moet je het openslaan om een stukje te lezen om het weer terug te leggen en later weer op te pakken. Zo is het ook opgebouwd. Er zijn veel kaders met leuke feiten en je kan bijvoorbeeld kiezen om alleen iets over België te gaan lezen of over Tsjechië. De herdruk komt net voor de periode waarin er weer kerstpakketten worden samengesteld dus dat is een mooie timing.” 

 

'We wilden een boek maken dat erg toegankelijk is en dat je niet van A tot Z hoeft te lezen'

Opvallend 

Opvallend is trouwens dat de totstandkoming van het hoofdstuk over Groot-Brittannië wat moeizaam verliep omdat veel Engelse brouwers niet zoveel zin hadden om mee te werken, met als argument dat ze nauwelijks bieren exporteren naar Nederland.  

Enthousiasmeren over bier 

Met het boek willen de auteurs de bierdrinkers nog meer enthousiasmeren over bier en ze op een leuke manier informeren. Volgens Thijssen zou het boek in iedere horecazaak moeten liggen, om de medewerkers meer kennis te bieden en mooie feiten, die ze weer kunnen gebruiken als ze over bier vertellen. 

Een vervolgboek?

“Als er een vervolgboek komt dan zou dat kunnen gaan over opkomende bierlanden, zoals Italië, Frankrijk en Scandinavië. Maar ik wil altijd een boek schrijven dat voor veel mensen toegankelijk is. Veel horecagasten zijn tegenwoordig al goed geïnformeerd en dan moet je als horecamedewerker mee kunnen praten. We gaan ervan uit dat dit boek hierbij helpt, doordat we vijf klassieke, grote bierculturen in beeld hebben gebracht met de mogelijkheid ook meteen voorbeeldbieren te proeven."

Recensie schuimend bierboek

Het Bierboek met schuim komt, als je dat wilt,  letterlijk met schuim, want het aardige is dat je bij het boek een doos met bier kunt bestellen. Je proeft dan de bieren die in het boek worden beschreven. 

Het zoveelste bierboek, wat voegt dat nog toe? Er zijn de afgelopen jaren al talloze mooie boeken over bier geschreven. Toch weten Ivo Thijssen en Has van Goethem het net even anders te doen. Zo hebben ze behalve Nederland vier traditionele bierlanden (België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Tsjechië) als focuspunt genomen. Je krijgt dus niet het hele brede bierverhaal, maar vanuit de historie gezien interessante bierlanden die een grote invloed hebben gehad en nog steeds hebben op de hedendaagse biercultuur. Het is toegankelijk vormgegeven en wat ook leuk is, is dat de Untappd-ratings van bepaalde bieren erbij zijn gehaald.  

Hier zijn twee gepassioneerde bierkenners aan het woord die hun ervaringen graag met je delen, maar die je vooral aanmoedigen om zelf te gaan ontdekken. 

Voor horecamedewerkers is het een toegankelijk boek waaruit je snel mooie verhalen haalt en de nodige kennis opdoet. Een aanrader. 

Artikel delen