Rick Kempen over biertrends 2023: 'Klassieke bieren maken een comeback'

Tags: bier

Rick Kempen over biertrends 2023: 'Klassieke bieren maken een comeback'

Tijdens de Horecava spraken we Rick Kempen, bierambassadeur van Bier&cO. Hij voorspelde de biertrends voor 2023. Wat kunnen we verwachten? En welke bieren willen de consumenten drinken? "De herontdekking van klassieke bieren is één van de spannendste ontwikkelingen van dit jaar." Bekijk de video of lees het interview hieronder.

Video-interview

Wat is er veranderd op biergebied?

“Dat vind ik een hele mooie vraag. Ik ben inmiddels al een hele oude man en al 35 jaar werkzaam in de horeca en in de bierwereld. Toen ik als bijbaantje in de kroeg de Engelse Reet in Amsterdam begon in 1987, trouwens nog steeds de mooiste kroeg van de wereld, had je de keuze uit vier verschillende soorten bier. Een colaatje pils, een fluitje pils, een vaasje pils en een bolletje pils in een herenglas.

Nu vind ik het mooi dat de verscheidenheid aan bieren zo enorm is. Dat komt omdat de consument smaak heeft herontdekt en elke keer verrast wil worden door iets nieuws. Dat mogen hele extreme smaken zijn. Toen wij in 2007 IPA introduceerden, was dat voor veel mensen een klap in het gezicht. Ze betwijfelden of dit commercieel gezien wel verstandig was en vroegen zich af of het wel ging verkopen. Een paar jaar later was er geen enkel café dat géén IPA had. Het werd gefaciliteerd door de consument die op zoek was naar een nieuwe smaak.

'Klassieke bieren hebben eeuwigheidswaarde'

Die tendens van een consument die op zoek is naar een nieuwe smaak gaat door. Ik merk wel dat de rek er een beetje uit is in hoeveel extreme verrassingen iemand aankan. Er zal natuurlijk altijd een groep mensen zijn voor wie het nooit gek genoeg kan zijn, maar je ziet wel dat een van de spannendste ontwikkelingen van de afgelopen jaren de herontdekking van klassiekers is. Deze ontwikkeling zie ik ook de komende jaren doorzetten. Klassiekers hebben eeuwigheidswaarde. Je ziet dat mensen steeds meer teruggrijpen naar een klassiek abdijbierstijl dubbel of een klassiek abdijbierstijl tripel. Dat stemt mij vrolijk. Het geeft ook ruimte aan de nieuwe lichting brouwers om hun vakmanschap te tonen."

Bier met gebakken vleermuisvleugels

"Zo zei onze held uit Rotterdam, Peter Rouwen van Brouwerij Noordt, dat hij bier ging uitbrengen met gebakken vleermuisvleugeltjes. Dat is hartstikke leuk en aardig, maar de kunst is natuurlijk om geharmoniseerd en gebalanceerd bier te brouwen. Wij waren ook trots dat wij Einbecker bier herlanceerden, een van de meest klassieke brouwerijen. Hun kellerbier lieten we aan Horecava-bezoekers proeven en je merkte echt dat ze zeiden: ‘Ja zo kan het ook’. Het hoeft niet zo in your face, heftig en meeslepend te zijn.

Uiteindelijk wil de consument, zeker in deze lastige periode, voor de hand liggende keuzes. Ik denk echt dat consumenten die straks elk dubbeltje moeten omdraaien de keuze moeten maken tussen consumeren of bewust genieten. Niet gieten, maar genieten. Je zult zien dat kleine brouwerijen met verrassende creaties die groei blijven doormaken. Het herwaarderen van klassieke bieren en het genieten van klassieke bieren zal steeds sterker worden."

Artikel delen