Biercafé De Beiaard over speciaalbier op het terras: 'Vertel erover tegen gasten'

Biercafé De Beiaard

Biercafé De Beiaard over speciaalbier op het terras: 'Vertel erover tegen gasten'

Ton Mutter van Biercafé De Beiaard in Enschede gelooft heilig in het geven van tekst en uitleg bij het brede assortiment speciaalbieren. “Ook op het terras, ja! Waarom niet? Als je wil dat je gast eens iets onbekends probeert, zal je erover moeten vertellen.” Voor het monumentale pand aan de Oude Markt verrijst een sfeervol, splinternieuw terras. Wat worden de hardlopers en wat zijn de verrassingen op de terrasbierkaart?

Een nieuw terras met 150 tot 160 zitplaatsen is iets om naar uit te kijken! Dan gaat hopelijk ook de lang gekoesterde wens van eigenaar Ton Mutter (66) in vervulling: een schaararm-scherm van zestien meter breed en vier meter diep, langs de buitengevel. Hij heeft letterlijk een dagtaak aan het regelen van zaken op de achtergrond en staat dus bijna nooit meer achter de toog. “Daar heb ik prima bedrijfsleiders voor. Zij hebben veel kennis van bier en dragen dat enthousiast over op de gasten en aan onze acht vaste en ca. twintig ambulante medewerkers. In de zomer zijn dat er trouwens veel meer - als we ze kunnen vinden.”

Zomerfavorieten

“Met stip op één is Weihenstephaner van de tap, in mooie, hoge halve liter glazen. Het zal me verbazen als die niet ook dit seizoen weer dé hit wordt. Zien doet verkopen! Dit Duitse weizenbier - van ‘s werelds oudste brouwerij! - verkoopt eigenlijk het hele jaar door. We hebben nu ook de alcoholarme variant (0.5%), in kleine 33 cl flesjes. 

'Met Magners van de tap gaan we denk ik écht verrassen'
Ik verwacht daar zeker een publiek voor. Verder waren in voorgaande jaren IPA van BrewDog, Cornet krachtig blond en witbieren zoals La Trappe Witte Trappist zomerfavorieten. Hopelijk komt Saison Dupont, een lekkere droge doordrinker, daarbij. Met Magners van de tap, in hele en halve pints (een frisse Ierse appelcider van 4,5%) gaan we denk ik écht verrassen.”
Biercafé de Beiaard-Bier&cO-3

Pionieren

‘We houden niet alleen van bier, we weten er ook veel over!’, staat te lezen op menukaart van Eet- en Biercafé De Beiaard (sinds 1986). Wekelijks krijgen ze gemiddeld 1500 gasten op bezoek. Trots zijn ze op het brede assortiment: 26 bieren op tap en ruim honderd in fles of blik. Zeker zestig daarvan komen van Bier&cO, dat ook het POS-materiaal levert voor het terras en binnen. Mutter heeft al sinds het begin van De Beiaard een warme relatie met de bierspecialist. “Het is ruim dertig jaar geleden, dat die ex-krakers een groothandeltje in speciaalbier begonnen in een rokerige loods in het Amsterdamse Havengebied. Zolang ben ik al klant. Ze hebben hun wilde haren verloren, maar zijn gelukkig nog dezelfde eigenwijze pioniers die zo veel unieke bieren, van over de hele wereld naar hier hebben gehaald. Ze blijven me verrassen.”

Header foto (926 x 519 px) (7)-Feb-16-2023-11-58-17-4350-AM

 

Artikel delen