Tatjana Puklavec wint de titel Wijnvrouw van het jaar 2022

Entree Header - Winnares Wijnvrouw van het jaar 2022
Tags: wijn

Tatjana Puklavec wint de titel Wijnvrouw van het jaar 2022

Gisteren riep de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec uit tot Wijnvrouw van het Jaar 2022. Ze reikten de award feestelijk uit met een spetterende finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. 

Puklavec staat aan het roer van het familiebedrijf Puklavec Wines in Slovenië. De jury koos Puklavec om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid. Na de uitreiking genoten gasten van wijnen uit de Walraven Wijnbar, waar vier wijnmerken geschonken werden die de afgelopen vier nominaties hebben gesponsord. Vanuit een jaren 60 bakbrommer werd een fruits de mer-buffet geserveerd en de oesterman deelde verse oesters uit aan de gasten. Deze vierde editie van de verkiezing was wederom een geslaagd feest.

Jury en stemmen

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier ambitieuze vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren Jolande Vos, Liesette van Eijnsbergen en Rianne Ogink. De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Claudia van Dongen (Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het jaar 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019).

De keuze voor dit jaar was lastig, maar uiteindelijk viel de keuze op Puklavec. De jury is onder de indruk van haar lange adem. Toen zij het familiebedrijf overnam, had zij een duidelijke visie. Haar droom was om wijn over de hele wereld te verkopen en in Nederland verkrijgbaar te zijn bij bepaalde verkooppunten. Dat is haar met wat omwegen nu gelukt. Puklavec is professioneel en toegankelijk, heeft een goede marketingvisie en is een aimabele vrouw. Om deze redenen is zij de beste keuze voor de Wijnvrouw van het jaar 2022.

De prijs die zij wint is een mooie wijnreis naar Champagnehuis Louis Roederer. Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek. Via de website konden zij stemmen op de genomineerden waar dit jaar voor het eerst de publieksprijs uit is voortgekomen. De 31-jarige Rianne Ogink behaalde de meeste stemmen en wint hiermee een bezoek aan het wijnhuis van Mouton Cadet in Bordeaux, waar zij op dit moment de Bachelor Vitcultuur & Oenology volgt.

Over Tatjana Puklavec

Puklavec is geboren in Bonn in Duitsland, als dochter van een Sloveense vader en een Duitse moeder. Zij groeide op in een bourgondische en gezellige familie. Na een wereldreis en haar studie bedrijfseconomie in München bekleedde Puklavec verschillende sales en marketingfuncties bij internationale bedrijven, kwam ze voor de liefde in Nederland terecht en nam ze in 2009 het familiebedrijf Puklavec Family Wines over.

Puklavec Family Wines uit Slovenië is één van de grootste wijn-producerende families van Europa. De liefde voor wijn begon in 1934, bij Martin Puklavec. Zijn visie: samen met zijn familie en lokale Sloveense boeren de allerbeste wijnen maken vanuit het wijngebied Jeruzalem Ormož. Zoon Vladimir en zijn gezin zetten met dezelfde passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Inmiddels produceert de familie, met Tatjana Puklavec aan het hoofd, vanuit twee grote wijnkelders zo'n vijf miljoen liter prijswinnende Sloveense kwaliteitswijn per jaar die naar 21 landen wereldwijd wordt geëxporteerd. De mooie, no-nonsense en betaalbare wijnen van het familiebedrijf vind je over de hele wereld, gerund vanuit een klein kantoor in Tilburg.

Entree_Wijnvrouw vh jaar_2022_1

Wijnvrouw van het jaar 2022

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Artikel delen