Nieuwe generatie bartenders: 'Dit vak is echt een ambacht'

Nieuwe generatie bartenders: 'Dit vak is echt een ambacht'

Wat vindt de nieuwe generatie bartenders van de huidige cocktailscene? We vragen het aan de top 3 van de wedstrijd Entree Best Bartender: Alina Lucia Cichozki (winnaar), Wesley Willemsen en Olin Kreijne. "Er nog een hoop werk aan de winkel voordat de Nederlandse cocktailscene echt volwassen is."

Tekst: Janneke Vermeulen
Foto's: Ming Chao en Pim Ras
Headerfoto: Alina Lucia Cichozki, Wesley Willemsen en Olin Kreijne

De drie finalisten van de competitie Best Bartender zijn het eens: onze cocktailscene is volop in ontwikkeling. “De Nederlandse cocktailcultuur is nog jong. Er is zeker interesse, maar de kennis is nog beperkt. Wat is bijvoorbeeld een Sidecar, of een Old Fashioned? Over dat soort vragen moeten gasten nog veel leren”, vertelt Wesley Willemsen van de mobiele cocktailbar Cocktail Creators.

Mede-finalist Olin Kreijne, bartender bij The Peacock in Zwolle, vult aan: “Cocktails zijn echt upcoming. Ik verwacht dat die ontwikkeling de komende jaren doorzet.” Kreijne hoopt dat hij met The Peacock Zwolle als cocktailspot op de kaart kan zetten: “We lopen daarin wat achter op de Randstad. Maar dat geeft ons de kans om het voortouw te nemen en gasten te laten zien wat de cocktailcultuur inhoudt.”

Meer balans

Wat betreft winnaar Alina Lucia Cichozki, bartender bij Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam, is er nog een hoop werk aan de winkel voordat de Nederlandse cocktailscene echt volwassen is. Zo mag de community van bartenders wel een stuk diverser, vindt ze:

“Ik deed vorig jaar voor de derde keer mee aan de competitie Best Bartender, en gelukkig zie ik dat het aantal vrouwen jaarlijks toeneemt. Maar ze zijn nog steeds ondervertegenwoordigd, ook op de buitenlandtripjes die verschillende brands geregeld organiseren. Daar ligt een taak voor hen: er moet meer balans komen.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

8- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023 15- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023

Ambacht

Een goede bartender is een sfeermaker, vindt Willemsen: “Je moet zorgen dat gasten het naar hun zin hebben en bij je terugkomen. En natuurlijk is de juiste kennis onontbeerlijk; je moet weten wat je doet en waar je over praat.” Kreijne sluit zich daarbij aan. Hij omschrijft zichzelf als ‘vakidioot’:

“Ik ben altijd bezig met meer leren, bijvoorbeeld over verschillende soorten whisky’s of de beste manieren om smaken samen te brengen in een cocktail. Bartending is een ambacht.” Ook Cichozki heeft de afgelopen jaren haar knowhow flink bijgespijkerd: “Ik bezoek vaak barshows – om nieuwe mensen te ontmoeten en te netwerken, maar ook om te leren.”

*De tekst gaat verder onder de foto

7- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023
De jury van Best Bartender in LuminAir in Amsterdam

Nieuwe generatie

Die inspanningen hebben haar geen windeieren gelegd: tijdens de Entree Awards sleepte ze de winst in de wacht. Volgens de jury vertegenwoordigt Cichozki de nieuwe generatie bartenders. “Ze is altijd goed voorbereid en gefocust, en heeft volledige controle over de bar. Deze dame heeft personality én de juiste skills”, aldus jurylid Tess Posthumus.

Maar liefst 62 bartenders streden op 6 november in LuminAir in Amsterdam om de titel Best Bartender 2023. Posthumus tijdens de Entree Awards: “Dit is dé titel die je op je cv wilt hebben, die deuren opent.” Willemsen beaamt dat: “Uit het aantal aanmeldingen blijkt wel hoe belangrijk deze competitie is voor de barscene. Iedereen wil erbij zijn. Bovendien zijn de juryleden grote namen in de cocktailcultuur. Dat is tekenend voor de wedstrijd.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

11- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023 14- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023

Veel lol

Volgens Kreijne speelt ook mee dat de competitie wordt georganiseerd door een onafhankelijk platform: “De Best Bartender staat los van drankmerken. Het is dus echt een eerlijke wedstrijd.” Wat heeft hij geleerd tijdens de competitie? Lachend: “Voor een groot publiek spreken, dat is voor mij wel een dingetje. Maar het heeft me ook meer inzicht gegeven over de mensen die in de scene werken. We hebben veel lol gehad samen.”

Ook Cichozki heeft genoten: “De cocktail community is zo warm en sociaal. Ik hou echt van dit vak. Ik ben lekker elke dag creatief bezig met cocktails, werk met toffe mensen en mag af en toe op reis om inspiratie op te doen. Bartending biedt zo veel mogelijkheden.” Hoe ziet ze de toekomst van de Nederlandse cocktailcultuur? “Zonnig. Als ik zie hoeveel jonge mensen op de competitie afkomen, dan maakt me dat echt blij.” 

12- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023
Tess Posthumus en Alina Lucia Cichozki tijdens de Entree Awards
Artikel delen